Antena Căutare

Alegeri prezidențiale 2019: urna mobilă. Cine o poate cere și în ce condiții

Alegeri prezidențiale 2019: urna mobilă se poate folosi în anumite condiții. Ce prevederi sunt

Alegeri prezidențiale 2019. De urnele mobile pot beneficia persoanele netransportabile, deținuții, persoanele care din motive de activitate specidică nu pot veni la secția de vot

Alegeri prezidențiale 2019: urna mobilă. Cine o poate cere și în ce condiții. De urne mobile pot beneficia doar alegătorii care, din motive de boală, de invaliditate sau internați în spital, nu se pot prezenta la unele vot.

De asemenea, la alegerile prezidențiale din 10, respeciv 24 noiembrie 2019 pot benefica de urne mobile și alegătorii care sunt în țară, dar din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de vot. De remarcat este că urnele mobile nu pot fi folosite în străinătate.

Alegeri prezidențiale 2019: urna mobilă. Cine o poate cere și în ce condiții

  • Persoanele netrasportabile din motive de boală sau invaliditate
Articolul continuă după reclamă

Cererile scrise formulate de alegătorii netransportabili se depun cu cel târziu o zi înaintea alegerilor.

În plus, cererea pentru urna specială poate fi depusă de o altă persoană în numele alegătorului și trebuie datată și semnată olograf, cu numele prenumele, data naşterii, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate valabil, precum şi adresa la care se află.

Procedura îi cere Președintelui Biroului electoral să solicite operatorului de calculator să preînregistreze în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţa la vot şi prevenirea votului ilegal pentru alegătorii care au formulat cereri de votare cu urna specială, urmând a fi înregistrate definitiv la întoarcerea în localul de vot a echipei care se deplasează cu urna specială, pe baza semnăturilor din extrasul din listele electorale.

În ziua votului, respectiv pe 10 sau pe 24 noiembrie 2019, președintele Biroului electoral trebuie să se asigure că o echipă formată din cel puțin două persoane se va deplasa la adresă cu următoarele materiale: urna specială, sigilată prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare, buletinele de vot, pe care a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, o ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, timbre autocolante, o tuşieră, cel puţin un pix de culoare albastră, extrasul din listele electorale ce conţine datele de identificare a persoanelor netransportabile care vor vota prin intermediul urnei speciale.

  • Alegătorii internaţi în spital

Alegătorii care, la data scrutinului, sunt internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private pot solicita conducerii acestora să exercite dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare.

Dacă mai mult de 200 persoane internate solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, acesta se asigură la mai multe secţii de votare din localitatea în care se află unitatea respectivă, stabilite prin decizie a biroului electoral judeţean sau al sectorului municipiului Bucureşti, după caz, pe raza căruia se află imobilul unde acestea sunt internate, precizează BEC.

Cererile pot fi depuse cel mai târziu până la ora 18,00 în data de 9 noiembrie, respectiv în data de 23 noiembrie, urmând să se asigure de către conducerea unităţii depunerea acestora la biroul electoral până cel mai târziu la ora 20,00 a zilei respective.

  • Deţinuţii

Alegătorii deţinuţi în baza unui mandat de arestare preventivă sau care se află în executarea unei pedepse privative de libertate, dar cărora nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, vor vota prin intermediul urnei speciale.

Le revine directorilor de penitenciare să aducă la cunoştinţa acestora faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale cu suficient timp înainte de ziua votării. Cererile de votare se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere, cel mai târziu cu două zile înainte de ziua votării.

În preziua votării, cel mai târziu la ora 20,00, directorul penitenciarului sau al locului de deţinere asigură depunerea cererilor la Biroul electoral al secţiei de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul sau locul de deţinere respectiv.

În ziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deţinere, după caz, permite accesul echipei biroului electoral al secţiei de votare care se deplasează cu urna specială, asigurând în prealabil un spaţiu anume amenajat pentru votare, apt să asigure secretul votului.

Aceste persoane pot vota numai în baza unui act sau document de identitate valabil. În acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detenţie, după caz, îi eliberează temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul sau documentul de identitate valabil aflat în dosarul individual.

Persoanele aflate în arest la domiciliu votează prin intermediul urnei speciale, în condiţiile în care formulează o cerere în acest sens către Biroul electoral al secţiei de votare în a cărei rază teritorială se află imobilul unde execută măsura.

La pra 21:00, urna specială și celellate materiale se vor afla în sediul Biroului electoral al secţiei de votare.

  • Alegătorii care, la data scrutinului, se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare

Aceştia pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale Biroului electoral al celei mai apropiate secţii de votare. Cererea de votare prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoţită de o adeverinţ,ă emisă de angajator din care rezultă că, în ziua votării, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 07,00 – 21,00.

Biroul Electoral Central mai arată că transportul urnei speciale se face sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur va avea loc pe 24 noiembrie 2019.

Citește și:

Alegeri Prezidențiale 2019 Diaspora. Cât durează votul în străinătate. „Va fi un timp mult mai mic decât la alegeri anterioare”

Alegeri prezidențiale 2019: ce nu ai voie să faci în secția de votare​

Premieră la alegerile prezidențiale 2019: BEC nu va mai anunța rezultate provizorii​

SONDAJ | Alegeri Prezidențiale 2019 | Cine vrei să fie președintele României? Votează AICI... Alegeri prezidențiale 2019. Cum votezi în alt loc și cine votează pe listele suplimentare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x