Mai mult decat atat, aceasta a catalogat refuzul ca un verdict extrem de dur si un certificat de evaluare a credibilitatii pe care autoritatile romane l-au primit de la cele mai importante voci din comunitatea europeana.
"Este foarte clar ca acest verdict extrem de dur si, in mare masura, pentru cetatenii Romaniei, cu adevarat nedrept, este un certificat de evaluare a credibilitatii pe care autoritatile romanesti cele mai inalte din acest moment, incepand cu presedintele, cu prim-ministrul, cu ministrul de Externe, l-au primit din partea celor mai importante voci din comunitatea europeana", a spus Antonescu, intr-o conferinta de presa.
Antonescu a mai spus ca aceasta este, inca o data, dovada ca seful statului nu este la inaltimea responsabilitatilor sale constitutionale si nu este capabil sa constate si sa asume un esec, "probabil cel mai grav esec din ultimii ani in domeniul politicii externe a Romaniei".
"PNL vorbeste de multa vreme despre faptul ca Romania nu mai are politica externa, despre faptul ca presedintele Romaniei, personaj politic caruia Constitutia ii confera prerogative in principal in acesta zona, ca ministrul de Externe, ca prim-ministrul si Guvernul (...), prin tot ceea ce fac, prejudiciaza interesele de politica ale Romaniei", a declarat liderul PNL.
"Daca admitem toti ca, din punct de vedere tehnic, autoritatile romanesti au facut ce trebuia sa faca pentru a adera, ramane sa ne intrebam de ce decizia politica este una negativa. Astazi presedintele sau alti asociati pot incerca sa dea vina pe Germania, pe Franta, pe doamna Merkel, pe Sarkozy, pe CSM, pe Parlament, pe Opozitie, eventual, nu m-ar mira, pe moguli, dar e clar pentru oricine ca, daca presedintele si ministrul sau de Externe aveau ceva de facut, nu au facut", a aratat el.
Potrivit declaratiilor acestuia, explicatiile de natura politica pentru acest "esec" al Romaniei nu pot fi gasite decat in zona de responsabilitate a puterii.
"Ce merge in Romania nu merge cu Sarkozy si nu merge cu Merkel", a subliniat liderul liberal, care a adaugat ca cei doi demnitari straini nu s-au intalnit nici cu opozitia, nici cu Parlamentul, ci s-au intalnit si "au luat masura credibilitatii" cu presedintele Traian Basescu.
Ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresata presedintiei belgiene a UE si Ungariei, care va prelua presedintia, au declarat surse europene.
Bugetul pentru 2011, adoptat in Parlament... CCR a amanat dezbaterea sesizarilor opozitiei pe Legea Educatiei...