Citeste si...
Raportul CE pe Justitie: Lupta impotriva coruptiei, o prioritate majora pentru Romania
"Romania nu considera corect ca MCV sa fie anexat la conditiile de intrare in spatiul Schengen, insa ne aflam in fata unei realitati. Sunt state care insista ca MCV sa fie luat in considerare. Este clar ca trebuie sa gasim formula de a impaca ambele exigente. Institutiile responsabile trebuie sa imbunatateasca atingerea obiectivelor de judecare a cazurilor de coruptie la nivel inalt."
"Raportul arata progres si stabileste 18 obiective pe care ar trebui sa le indeplinim pana la raportul de anul viitor pentru a se putea discuta ridicarea mecanismului. A trecut vremea cand se mai putea plange cineva ca nu are cadru institutional. Depinde de fiecare institutie sa implementeze cadrul institutional existent. Fiecare institutie are obligatii precise pana anul viitor."
Basescu, catre jurnalisti
"Toata incercarea de discreditare a institutiilor nu face decat sa va decredibilizeze. Nu va mai crede nici macar Comisia Europeana"
"In ceea ce priveste sanatatea, avem probleme serioase la achizitiile de medicamente. Cu siguranta arieratele din sanatate vor fi o prioritate pentru delegatia FMI. Nu trebuie platit niciun arierat la achizitia de medicamente pana nu se reglementaza sistemul de achizitii."
Despre achizitiile publice: "Riscam o mare problema si ceea ce am discutat cu premierul si cu membri ai Cabinetului este ca pentru moment Romania sa inceteze sa mai trimita facturi pentru decontare la Bruxelles."
''Raportul este o consolidare a raportului pozitiv din februarie. Acesta pune degetul pe problemele care se perpetueaza in justitie."
''Raportul este corect, releva pe de o parte progrese facute in directia atingerii obiectivelor de a avea un sistem de justitie eficient si compabil la nivel european", a mai spus Basescu.
Alte declaratii ale presedintelui
"As spune ca raportul certifica progrele pe care Romania le-a facut in ultima perioada si nu voi ezita sa mentionez aprecierea extrem de consistenta la adresa Guvernului, care in opinia celor care au adoptat raportul, a dovedit determinare si angajament in procesul de reforma."
"Faptul ca Guvernul si-a asumat raspunderea pe cele patru coduri, a revenit cu o formula acceptabila pentru ANI - elemente care au convins CE ca exista o deplina determinare a Guvernului de a crea un cadru pentru lupta anti-coruptie"
"Aprecieri pozitive au fost la adresa urmatoarelor institutii: DNA, Parchetul General, Directia Anticoruptie din MAI, Directia Antifrauda din Inspectoratul General al Politie Romane si ANI."
"Institutii neconvingatoare: ICCJ, CSM si Parlamentul Romaniei"
"Sustin fara rezerve si aprecierile pozitive, dar si aprecierile legate de activitatea neconvingatoare a ICCJ si CSM"
Comisia Europeana a publicat astazi, la Bruxelles, raportul privind evolutia justitiei din Romania. Document este relevant inclusiv in ceea ce priveste aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen.
Oficialii UE noteaza ca tara noastra pregateste intrarea in vigoare a noilor coduri, fundamentale pentru modernizarea procesului juridic.
Comisia precizeaza insa ca Romania nu s-a angajat inca intr-o reforma profunda a sistemului disciplinar in justitie.
Foto: Intact Images