Antena Căutare

Cum functioneaza in Parlamentul Romaniei mecanismul fraudarii voturilor

Scandalul votului fraudulos la adoptarea Legii Pensiilor aduce in discutie problema absentelor parlamentarilor, a voturilor "la doua maini" si a numararii lor. Spre deosebire de Parlamentul European, care functioneaza dupa norme stricte care sanctioneaza chiulul si votul "multiplu", in Parlamentul Romaniei aceste practici raman de cele mai multe ori nepedepsite.

Regulamentul Camerei Deputatilor si cel al Senatului este destul de ingaduitor cu membrii care il incalca si ofera destule portite de scapare parlamentarilor, astfel incat, in final, sanctiunile raman doar in regulament.

Cum apar ca prezenti parlamentarii care absenteaza si cum raman sanctiunile doar in regulament

In regulamentul Camerei Deputatilor si in cel al Senatului este prevazut ca nici un deputat sau senator nu poate lipsi de la sedintele de plen sau de la lucrarile din comisiile din care face parte, cu exceptia cazurilor in care a obtinut aprobarea unui concediu. Cei care lipsesc au totusi posibilitatea sa-si motiveze absenta si sa scape fara sanctiuni.

Practica uzuala a parlamentarilor la inregistrarea prezentei pe liste este aceea de a semna in dreptul colegilor absenti. De obicei, un demnitar care lipseste isi roaga colegul sa semneze in locul sau pentru a-i inregistra prezenta.

Practica este deja o rutina, fiind cunoscuta atat de liderii de grup (cei care monitorizeaza prezenta parlamentarilor), cat si de catre chestorii si secretarii de sedinte (care anunta cvorumul). Atat timp cat un parlamentar semneaza pe lista de prezenta pentru alti cativa colegi, acestia pot lipsi fara a fi sanctionati la salariu.

Chestorii si secretarii de sedinta trec de obicei cu vederea faptul ca numarul parlamentarilor care au semnat pe listele de prezenta nu coincide cu numarul de parlamentari efectiv prezenti in sala. Acestia nu sunt obligati sa stea lipiti de scaune, prezenta fiind obligatorie doar la vot.

Vezi tot mecanismul de fraudare pe Hotnews!

Basescu: "Ponta a venit pres la mine in birou, sa-l sprijin pentru Primaria Capitalei"... Ponta ii raspunde presedintelui: Pe presul lui Traian Basescu erau Videanu, Berceanu, Udrea, Anastase, Oprea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x