UPDATE 19.00: Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a inregistrat o plangere penala la adresa Curtii Constitutionale. Plangerea penala a fost formulata de o persoana fizica, iar CCR este acuzata de fals material in inscrisuri. Mai exact, CCR ar fi prezentat trunchiat hotararea privind organizarea refererendumului. Sesizarea face referire la publicarea in Monitorul Oficial a unui paragraf din hotararea CCR care, initial, a fost omis.
Imediat dupa ce verdictul Curtii a fost amanat, s-a vorbit despre un mini-recensamant prin care guvernul ar fi trebuit sa clarifice numarul de alegatori in baza caruia s-a organizat referendumul. Totul ar fi trebuit sa fie clarificat printr-o solicitare a Curtii catre Guvern.
Solicitarea a fost trimisa, dar nu de un judecator asa cum ar fi trebuit, ci de un magistrat asistent. Luni seara insa, Curtea Constitutionala a trimis o erata la guvern prin care a cerut altceva. Este vorba despre un paragraf esential care nu a fost introdus in decizia Curtii, cu privire la organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Decizia a fost luata prin consimtamantul a cinci judecatori de la Curtea Constitutionala. Totul a fost facut fara a fi convocata o sedinta de plen, asa cum cere procedura, iar situatia creata i-a nemultumit chiar pe unii judecatori de la Curte.
De exemplu, judecatorul Ion Predescu spune ca decizia ar fi trebuit luata in plenul CCR, cu toti cei noua judecatori de fata. Tot el spune ca nu este legal ce s-a intamplat si asta pentru ca luarea unei decizii trebuie luata in cvorum, iar cvorumul este asigurat de minimum sase judecatori.
Astfel, Predescu spune ca aceasta completare a Curtii nu este legala si pentru ca erata sa poata fi publicata in Monitorul Oficial, ar fi trebuit aprobata in prezenta tuturor celor noua judecatori.
Sursa: Antena3
FOTO: Intact Images