Antena Căutare

Fostul primar Sorin Oprescu, condamnat definitiv la închisoare. Pedeapsa i-a fost dublată, față de cea din prima instanță

Sorin Oprescu, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni de închisoare pentru mai multe fapte de corupţie. Pedeapsa definitivă este de două ori mai mare decât cea care a fost dată în prima instanță.

Colaj cu Sorin Oprescu Galerie
Sorin Oprescu, condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare | Hepta

Fostul primar al Capitalei, acuzat de luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu a primit pedeapsa de 10 ani şi 8 luni de închisoare, decizia fiind definitivă, potrivit news.ro.

Sorin Oprescu nu a fost găsit la domiciliu după decizia condamnării, iar potrivit unor surse, fostul edil al Bucureștiului ar fi părăsit țara în urmă cu 2 săptămâni pe la Giurgiu, potrivit Digi24.

Sorin Oprescu a fost dat în urmărire generală, după ce a fost condamnat la închisoare

Astfel, Sorin Oprescu a fost dat în urmărire generală:

"Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala a emis împotriva acestuia mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 2799 din data de 13.05.2022, fiind condamnat la o pedeapsă de 10 ani si 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infractional organizat în variantă agravată.", scrie pe site-ul poliției.

Pe lângă pedeapsa cu închisoare, Instanţa a mai decis să ia măsura de siguranţă a confiscării extinse a imobilului situat pe strada Herăstrău din Bucureşti. De asemenea, au mai fost confiscate de la fostul primar general sumele de 102.400 lei şi de 9.500 euro.

Sorin Oprescu a fost condamnat în primă instanță în mai 2019 la 5 ani şi patru luni de închisoare, ca urmare a deciziei Tribiunalului Bucureşti. Curtea de Apel Bucureşti a schimbat ulterior încadrarea juridică în cazul lui Oprescu, din "constituire de grup infracţional organizat" în "constituire de grup infracţional organizat în formă agravată", fapt care ăi aduce acum fostului primar o pedeapsă dublă față de cea inițială.

Sorin Oprescu, condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare

„Condamnă pe inculpatul Oprescu Sorin-Mircea (...) pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, în variantă agravată. (...) Aplică pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 ani şi 2 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani şi 8 luni închisoare”, potrivit minutei instanţei de judecată.

Citește și: Fiul lui Piedone, mesaj de susținere după ce tatăl lui a fost condamnat la închisoare. Pe cine acuză pentru arestarea edilului

Curtea de Apel Bucureşti menţine sechestrul asigurator asupra unei case şi a unei teren din Ciolpani, care îi aparţin lui fostului edil al Capitalei în vârstă de 70 de ani.

Potrivit DNA, Sorin Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa lui din Ciolpani, de la Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, care la rândul său este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat care avea ca scop săvârşirea de dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

Citește și: Cine îl va înlocui pe Cristian Popescu Piedone la primăria sectorului 5, după ce a primit pedeapsă cu închisoare în cazul Colectiv

“La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au afirmat procurorii în rechizitoriu.

Ce alte condamnări s-au decis în dosar

Alte condamnări pronunţate în dosar sunt:

Popa Bogdan-Cornel (fost şef al Administraţiei Cimitirelor) - 11 ani şi 6 luni închisoare

Stanca Cristian (fost şofer al lui sorin Oprescu) - 7 ani şi 2 luni închisoare,

Constantinescu Mircea-Octavian (director economic în Primăria Capitalei) - 6 ani şi 10 luni închisoare,

Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela (fost director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti - 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare,

Şupeală Florin (fost director în cadrul Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti) - 7 ani închisoare,

Albu Romeo - 6 ani închisoare,

Niţă Ion - 7 ani şi 10 luni închisoare,

Bengalici Claudiu - 6 ani şi 6 luni închisoare.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x