Antena Căutare

Guvernul a suplimentat cu 1 milion de euro bugetul pentru bolile rare

Guvernul a suplimentat in sedinta de miercuri cu 1 milion de euro, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, bugetul Ministerului Sanatatii si a completat lista medicamentelor compensate pentru a veni in sprijinul unor pacienti cu boli rare, a anuntat premierul Emil Boc.

"Am aprobat doua acte normative prin care am venit in sprijinul unor pacienti cu boli rare. Prin includerea acestor boli in lista aprobata de catre Guvern si prin suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii cu 1 milion de euro, va fi posibil ca in viitor aceste boli rare sa fie tratate in Romania"


Guvernul a stabilit si completarea Hotararii nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prin care a fost completata lista medicamentelor de care pacientii beneficiaza gratuit in cadrul programelor nationale de sanatate, cu inca 4 denumiri comune internationale necesare tratamentului a patru boli rare.

Incepand cu anul 2007, Ministerul Sanatatii deruleaza Programul national de diagnostic si tratament al bolilor rare. Programul a inceput cu un numar de 4 afectiuni, numarul acestora crescand constant pe parcursul anilor urmatori. In anul 2011 sunt tratate 17 afectiuni.

Conform actului normativ, prin completarea acestei liste, se asigura in mod gratuit acces la terapie vitala si eficace pentru pacientii diagnosticati cu Mucopolizaharidoza tip II (Sindrom Hunter), Mucopolizaharidoza tip I (Sindrom Hurler), Afibrinogenemia congenitala si Sindromul de imunodeficienta primara.

Costul anual estimat pentru tratamentul bolnavilor care sufera de cele patru boli rare este de 14.320.000 lei (pentru 3 luni aferente anului 2011 este necesara suma de 4.000.000 lei).

sursa: Hotnews

foto: EPA

Elena Udrea, cetatean de onoare la Vulcan „pentru investitiile facute in zona”... Emil Boc, despre raportul CE: "Este categoric mai bun decat cel din vara 2010!"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x