Raportul interimar al Comisiei Europene, publicat marti, arata ca Bucurestiul nu a mentinut ritmul reformelor in actiunile de combatere a coruptiei, constatand insa "bilantul pozitiv" al Directiei Nationale Anticoruptie.
In ultimii cinci ani, DNA l-a inculpat pe fostul premier Adrian Nastase, ministri, primari, judecatori, politisti, 244 de oficiali de rang inalt fiind trimisi in fata justitiei in 2009, noteaza AFP. Cel mai recent caz este cel al senatorului social-democrat Catalin Voicu, acuzat ca a intervenit la magistrati si oficiali din cadrul Politiei in favoarea unor oameni de afaceri, in schimbul a 289.000 de euro, explica France Presse, precizand ca, pentru prima data in Romania, senatorii si-au dat miercuri acordul pentru arestarea acestuia.
"Lupta impotriva coruptiei nu se limiteaza la inculpari si condamnari. Este nevoie de o campanie de constientizare, dublata de masuri punitive, pentru a conduce la schimbarea mentalitatii. Atunci cand oamenii vor fi dispusi mai putin sa primeasca sau sa ofere mita, procentul actelor de coruptie va scadea", a subliniat Daniel Morar.
"Dar aceasta schimbare de mentalitate inca nu s-a produs", adauga seful DNA, declarandu-se optimist in legatura cu viitorul. Trebuie "sa se inceapa prin condamnarea definitiva a unor persoane publice si politice importante. Acest lucru ar trebui sa ofere sentimentul ca nimeni nu este mai presus de lege si sa puna capat ideii de impunitate", a apreciat Morar.
UNII POLITICIENI, EXEMPLU NEGATIV
In conditiile in care procesele intentate unor oameni politici se prelungesc foarte mult, primarii din doua orase - Cristian Anghel (PNL) si Mircia Gutau (PDL) - au fost condamnati la doi ani si jumatate, respectiv trei ani si jumatate de inchisoare, pentru acte de coruptie. Unii politicieni au ezitat sa se distanteze de cei doi primari, noteaza AFP.
"Am observat ca, desi exista oameni condamnati definitiv, beneficiaza totusi de sustinerea colegilor lor", afirma Morar, exprimand regretul ca, indiferent daca sunt la putere sau in opozitie, unii "oameni politici ataca" DNA. Intrebat de reporterul AFP daca aceasta atitudine este un semnat negativ din partea politicienilor, seful DNA a raspuns: "Da, nu ofera un foarte bun exemplu", a raspuns Daniel Morar.
Morar a precizat ca "nu primeste presiuni directe", dat fiind ca se stie ca "ar fi degeaba". Seful DNA considera ca supravegherea impusa de Bruxelles Romaniei dupa aderarea la UE este "utila si necesara". Si asta, desi Romania nu este singurul stat european afectat de cazuri de coruptie.
Daniel Morar se declara hotarat sa continue combaterea coruptiei la nivel inalt. "Cetatenii se simt cel mai afectati de «coruptia la ghisee». Dar coruptia la nivel inalt poate perverti si deturna misiunea unui guvern", incheie Daniel Morar.
Sursa: www.jurnalul.ro
Gorbaciov, fata in fata cu Iliescu... Gramatica marca EBA: "sa-ntamplat", in loc de "s-a intamplat"...