Antena Căutare

Magureanu: Se stia din anii '70 ca succesorul lui Ceausescu la conducerea PCR urma sa fie Iliescu

Virgil Magureanu, fostul director al Serviciului Roman de Informatii, a declarat in cadrul emisiunii 3x3 de la Realitatea Tv ca l-a cunoscut pe Ion Iliescu in septembrie 1973. In plus, Magureanu a afirmat ca, atunci, se stia ca succesorul lui Ceausescu la conducerea PCR urma sa fie Iliescu.

Magureanu a spus ca a discutat pe tema Revolutiei Romane cu mai multi istorici si ca s-ar putea spune ca a fost sau nu o lovitura de stat in functie de cum este interpretat comportamentul generalului Stanculescu.

"Am avut o discutie pe aceasta tema cu un istoric. Daca socotim acea secventa in care generalul Stanculescu a dat ordine care veneau in contradictie cu ordinele lui Ceausescu atunci a fost o lovitura de stat. Daca socotim ca acest lucru a fost o lovitura de stat, atunci am avut o lovitura de stat", a declarat Magureanu.

In opinia sa, Revolutia din Romania a avut partea sa de spontaneitate, desi a fost parte a unui scenariu mondial: "Eu spun ca au fost niste ordine firesti (n.r. cele ale generalului Stanculescu). A actionat pe valul evenimentelor in desfasurare. Scenariul din Romania a fost o parte din scenariul general al prabusirii regimurilor comuniste din Europa de Est si Sud-est. Scenariul Revolutiei a fost convenit la nivelul SUA si URSS, dar fermentii scenariului aparusera, avea si parti de spontan, cum se intampla in marile miscari de masa", sustine fostul director SRI.

Fostul sef al SRI spune ca s-a incercat declansarea unei miscari revolutionare si in alte orase din Romania, nu numai la Timisoara sau la Bucuresti: "Daca pe 20 decembrie la Timisoara regimul Ceausescu fusese abolit, asta are o importanta. S-au facut tatonari in mai multe orase din Romania pentru ca miscarea sa inceapa la Iasi, Cluj, dar a fost aleasa Timisoara. Tatonarile veneau din afara Romaniei. Ma iau dupa evidente. Prezenta unor trupe special angajate si special dispersate in teritoriu nu poate fi negata, pentru ca sunt documente".

Sursa: www.realitatea.net

Maghiara, limba oficiala in tinutul Secuiesc?... Basescu invita din nou PNL si PSD la consultari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x