Antena Căutare

Orban: Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD, în loc să lanseze ameninţări la adresa mea, trebuia să pună pe ordinea de zi proiectul referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, în loc să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa primului ministru, ar fi trebuit să pună pe ordinea de zi proiectul referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc pentru a fi respins.

"Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD, în loc să facă conferinţe de presă în care să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa mea, ar fi trebuit în conformitate cu regulamentul Camerei Deputaţilor să pună pe ordinea de zi a plenului acest proiect de act normativ pentru a fi respins, cu atât mai mult cu cât procedura era îndeplinită, exista un raport negativ privitor la acest proiect de lege, cu avizele negative din partea comisiilor avizatoare şi nu exista niciun fel de impediment pentru a fi pus pe ordinea de zi şi pentru a fi respins”, a declarat Ludovic Orban, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută în Dâmboviţa. El a precizat că în Senat PNL va vota împotriva acestui proiect de lege.

"Cu siguranţă, în camera decizională PNL va vota împotriva acestui proiect de lege care excede cadrul constituţional şi atrag atenţia celor care conduc cele două camere să urmărească procesul legislativ şi să respecte toate procedurile pentru că, repet, acest act normativ a trecut prin adoptare tacită pentru că cei care conduc Camera Deputaţilor nu au pus pe ordinea plenului, în condiţiile în care au pus alte proiecte de acte normativ pe ordinea de zi a plenului, care poate nu respectau toate regulile din regulamentul Camerei Deputaţilor. Trebuiau să pună pe ordinea de zi acest proiect pentru a fi respins de deputaţi”, a explicat Ludovic Orban.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în condiţiile în care avea avize negative de la comisiile parlamentare de specialitate, precum şi de la Consiliul Legislativ. Şi Guvernul s-a pronunţat împotriva proiectului.

Iniţiatori sunt deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza, care argumentează că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare. Kulcsar Gyorgy a mai iniţiat un proiect similar, care a fost respins de Camera Deputaţilor în 11 aprilie 2018.

Regiunea autonomă va include judeţele Covasna şi Harghita şi scaunul istoric Mureş. Autonomia regională este exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta, se arată în proiect. Printre prevederile incluse în proiect se numără cea potrivit căreia Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc.

Sursa : news.ro

Orban: Avem în evaluare toate posibilităţile, de la prelungirea stării de urgenţă, instituirea stării de alertă, emitere... Ciolacu: Azi am avut senzaţia că Vadim Tudor trăieşte şi este preşedintele României. Solicit serviciilor de informaţii s...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x