"Prin Legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor legiuitorul practic restrange in mod drastic drepturile beneficiarilor (unul dintre parinti) la concediul pentru cresterea copilului - reducand durata acestuia - si la indemnizatia pentru cresterea copilului - prin reducerea, de asemenea a cuantumului acesteia", se arata in contestatia celor doua partide.
"Alocarea unor fonduri insuficiente pentru plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor, necorelarea acestora cu cresterea inflatiei nu sunt de natura sa protejeze puterea de cumparare a beneficiarilor si sa asigure imbunatatirea nivelului de trai al acestora, precum si reducerea marginalizarii sociale a acestei categorii de populatie", se mai precizeaza in contestatie.
Opozitia sustine ca OUG 111/2010 incalca si dreptul la proprietate privata stipulat de legea fundamentala.
"Reducerea semnificativa a dreptului la indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor - element de patrimoniu aflat in proprietatea beneficiarilor acesteia - constituie o ingerinta, care afecteaza dreptul de proprietate in substanta sa", se arata in document.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti Ordonanta de Guvern privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, cu 178 de voturi pentru, 106 impotriva si o abtinere.
Ordonanta stabileste masuri optionale, la dispozitia parintilor, cu privire la concediul pentru cresterea copiilor. Cei care aleg sa stea cu copilul acasa pana la un an primesc o indemnizatie in cuantum de pana la 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si care nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 3.400 lei.
In cazul parintilor care opteaza sa stea acasa cu copii pana la varsta de doi ani cuantumul indemnizatiei este intre 600 si 1.200 de lei. Ordonanta Guvernului mai prevede si acordarea unui stimulent de insertie in cuantum de 500 de lei parintilor care se intorc la activitatea profesionala pana la implinirea varstei de un an de catre copil.
Ordonanta de urgenta a fost adoptata si de Senat, iar Camera Deputatilor este decizionala.
Sursa: Jurnalul National
SOV: Basescu a vrut sa-mi ia Realitatea Tv... ANCHETA! Ce nu se spune in dosarul vamesilor...