Antena Căutare

Raport CE: Instanta suprema a evoluat, dar nu suficient

Comisia Europeana considera ca instanta suprema nu s-a aplecat destul asupra problematicii sentintelor.

In limbajul diplomatic, in raportul interimar al CE, se arata si problemele de la instanta suprema. Raportorii incep prin a mentiona mai intai evolutia buna a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin implicarea mai activa in promovarea unificarii jurisprudentei in domeniul coruptiei la nivel inalt, pentru ca apoi sa precizeze lacunele.

Cu toate acestea, Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a dat pana in prezent curs unei initiative a unor judecatori de la Curtea de Apel din Bucuresti, care au publicat orientari detaliate privind stabilirea sentintelor, inclusiv pentru cauzele de coruptie", observa reprezentantii CE.

Reamintim ca la Consiliul Superior al Magistraturii a fost creat un grup de lucru special pentru a analiza problema descoperita la instante nu doar in ceea ce priveste intartierile in solutionarea dosarelor de mare coruptie.

Ingrijorarea era cauzata de pedepsele mici pe care le-au aplicat instantele de judecata in cazuri de coruptie. Din acest grup de analiza a facut parte si magistratul Dan Lupascu, de la Curtea de Apel Bucuresti si membru CSM in acelasi timp, in prezent invalidat ca urmare a Deciziei CCR din 25 ianuarie 2011.

Revenind la raport, Comisia aminteste ca trebuie realizata o analiza cuprinzatoare a intarzierilor specifice a cauzelor de inalta coruptie, asa cum recomandase. "O serie de institutii, inclusiv Inalta Curte, Inspectia Judiciara, DNA-ul si Ministerul Justitiei, au reflectat, in grade diferite, asupra acestei chestiuni.

Aceste initiative ofera o baza utila de reflectie privind viitoarele solutii", se precizeaza in raport. Comisia Europeana noteaza ca pozitiva pentru eliminarea tergiversarii proceselor, atat adoptarea "Legii micii reforme", cat si modificarea Legii CCR, prin care a fost eliminata norma legala care dadea posibilitatea suspendarii proceselor penale atunci cand partile invocau o exceptie de neconstitutionalitate.

Sursa: Jurnalul National

Comisia Europeana: Obligatiile Romaniei pana-n vara... Daniel Constantin: PDL trebuie sa-si asume criticile pe care CE le aduce Parlamentului Romaniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x