- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Reguli alegeri europarlamentare 2019: cum arată buletinul de vot, ce candidați participă la alegerile pentru Parlamentul European și ce votezi pe 26 mai 2019
Alegeri Europarlamentare 2019 în România vor avea loc duminică, 26 mai. Românii cu drept de vot sunt așteptați la urne, pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Dar, în aceeași zi are loc și referendumul pentru justiție, așadar vor fi două scrutine în aceeași zi.
Regulile la alegerile Europarlamentare și la referendum sunt clare: alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în același interval de timp, între orele 7:00 și 21:00, cu aceleaşi ştampile și cu menţiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate. În secția de votare sunt instalate trei urne de vot, câte una pentru fiecare buletin de vot. În secția de votare sunt instalate trei urne de vot, câte una pentru fiecare buletin de vot. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea specifică nu atrage după sine nulitatea votului.
Regulile la alegerile Europarlamentare și la referendum mai spun că un alegător poate să voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amândouă, iar prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.
Reguli alegeri Europarlamentare 2019 în România
Cum se votează la alegerile Europarlamentare din 26 mai
La aceste alegeri, au dreptul să participe toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, cu excepția celor cu probleme medicale care au interdicții, dar și a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Aplicație pentru secțiile de votare Autoritatea Electorală Permanentă a pus la punct o aplicație care permite alegătorilor să afle la ce secție de votare sunt arondați astfel încât fiecare să știe unde trebuie să meargă pentru a-și exercita drepturile electorale. Aplicația poate fi accesată aici.
Ce acte sunt necesare la europarlamentare
Alegătorii trebuie să voteze separat, în cabine închise, aplicând mențiunea ”VOTAT” înăuntrul patrulaterului. Se îndoaie apoi, buletinele de vot, astfel încât paginile netipărite care poartă ştampila de control să rămână în afară, şi le va introduce în urnele de vot corespunzătoare fiecărui scrutin, având grijă să nu se deschidă. Se restituie ștampila încredințată pentru votare, după care un membru al biroului secției aplică pe actul de identitate al alegătorului ștampila cu mențiunea „VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un timbru autocolant. Alegătorul care nu poate să voteze singur, poate să beneficieze de un însoțitor. De asemenea, există și varianta urnelor mobile, pebtru alegătorii nedeplasabili. Detalii aici.
Cum arată buletinul de vot
Autoritatea Electorală Permanentă a făcut public modelul buletinului de vot pentru alegerile europarlamentare. Îl vezi în imaginile de mai jos:
Sancțiuni pentru fraudă
Încălcarea regulilor de votare aduce cu sine sancțiuni. Așadar, se aplică o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda electorală sau violarea confidențialității votului. Se consideră fraudă electorală situațiile în care:
- o persoană votează fără a avea acest drept;
- o persoană votează de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.
- când se utilizează cărţi de alegător sau act de identitate nul ori fals.
- În ziua alegerilor europarlamentare 2019, românii vor avea în față trei buletine de vot diferite, pe care le vor introduce în trei urne diferite., află regulile, pe larg
Ce votăm pe 26 mai la alegerile Europarlamentare
În data de 26 mai 2019, alegem 33 de membri din România pentru Parlamentul European, unul în plus față de alegerile din 2014, conform Deciziei (UE) 2018/937 a Consiliului European din 28 iunie 2018 de stabilire a componenței Parlamentului European). Mandatul membrilor din România în Parlamentul European este de 5 ani. Membrii din România în Parlamentul European se aleg pe bază de scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, şi pe bază de candidaturi independente. Pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, teritoriul României constituie o singură circumscripţie electorală.
Pe cine votăm la alegerile Europarlamentare
Cetăţenii români care au drept de vot şi au împlinit, până în ziua de referinţă inclusiv, vârsta de 23 de ani au dreptul de a fi aleşi în Parlamentul European. Cetăţenii altor state membre ale Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România şi care s-au înscris în lista electorală specială pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.
Listă candidați Europarlamentare 2019
În România 13 partide participă la alegerile eurparlamentare. Acestea sunt, potrivit poziție din buletinul de vot: PSD, Alianța 2020 USR Plus, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Prodemo, PMP, PSR, PSDI, PRU, UNPR și BUN. Asta în timp ce cei trei candidați independenți sunt Gregoriana Tudoran, George Simion și Peter Costea.