"Aici as face, de asemenea, o precizare care este de importanta majora pentru noi: ceea ce ne-am propus, si anume sa avem acces la Uniunea Bancara, s-a intamplat prin concluziile de astazi. Efortul nostru este bine reprezentat in concluziile care au ramas definitive. In interiorul Uniunii Bancare, pana la urma problema este legata de supravegherea tuturor bancilor din zona euro, dar si din statele non-euro care opteaza sa faca parte din acest sistem, mai exact Mecanismul unic de Supraveghere", a spus Basescu.
"Reprezentantii nostri de la BNR si MFP vor trebui sa valorifice punctul nostru de vedere in reglementarile care se construiesc si care vor fi adoptate pana la 31 decembrie 2012. Deci regulamentele si reglementarile de functionare a Mecanismului vor fi finalizate si adoptate pana la 31 decembrie 2012 sau pana la 1 ianuarie 2013. Au fost utilizati termeni diferiti, cert este ca de la 1 ianuarie 2013 incepe procesul de implementare a acestor reglementari si ele nu vor ocoli niciun fel de banca, nici banca mare, nici mai mica", a spus presedintele.
"Sigur, va functiona sistemul subsidiaritatii si autoritatile nationale vor prelua parte din prevederile de supraveghere pe care si le asuma BCE. Dar oricand inspectorii BCE se pot adresa direct bancilor, sarind peste autoritatea de reglementare, care este in cazul nostru BNR. BNR este membru a Autoritatii Bancare Europene", a spus seful statului.
"Tot in concluziile acestui summit s-a stabilit crearea unui buget al Zonei euro. Fac precizarea ca este altceva si nu afecteaza bugetul UE. Cadrul Financiar Multianual nu este afectat de crearea acestui buget la nivelul Zonei euro. S-a simtit nevoia acestui buget pentru ca foarte multe din statele membre ale zZonei euro au nevoie de reforme structurale care uneori au nevoie sa fie finantate si depasesc puterea de finantare a bugetelor proprii. Banii acestui buget pot proveni din taxele pe tranzactii bancare. 11 state au agreat pana acum sa introduca aceste taxe, care nu sunt o obligatie, ci e pe baza de voluntariat", a afirmat Basescu.
Romania si celelalte state membre UE non-euro pot adera la Mecanismul de Supraveghere Bancara pentru zona euro, compromisul privind conditiile si calendarul de implementare a acestuia fiind realizat joi noapte de Consiliul European.
Cei 27 de sefi de state si de guverne au decis ca mecanismul va fi introdus din 2013.