Singurii care pierdut sunt oamenii de rand cu drept de vot care au ales, in toamna lui 2008, 137 de reprezentanti in Senat sa le reprezinte interesele si care, in perioada de criza economica, sunt mai preocupati de jocuri de culise si de lupta pentru demnitati in stat decat de solutii anticriza.
Proiectele de lege, blocate de dispute politicianiste
Dupa ce luni Opozitia nu a ajutat Puterea sa treaca nici o lege organica prin plen, ca replica la initierea procedurii de revocare a presedintelui Mircea Geoana, miercuri, peste 40 de proiecte de lege, o intreaga ordine de zi, a cazut victima jocurilor politice dintre putere si opozitie pentru sefia acestui for legislativ. Cu ochii pe postul lui Geoana, atat pesedistii, cat si democrat-liberalii se acuza reciproc ca sacrifica interesele romanilor si activitatea legislativa a acestei camere pentru a pastra sau a apuca cu toate mijlocele postul numarului doi in stat.
Geoana si ai sai sunt pe punctul de a cere medierea Curtii Constitutionale, in timp ce democrat-liberalii ameninta ca vor duce "lucrurile la bun sfarsit" si vor reusi in cele din urma sa-l debarce pe Geoana. Ce uita reprezentantii Opozitiei si ai Puterii este faptul ca o initiativa similara de revocare a presedintilor celor doua camere a facut ca intreg anul 2005 sa se consemneze un blocaj legislativ aproape total la nivelul Parlamentului, care a fost solutionat abia prin interventia Curtii Constitutionale in favoarea presedintelui Senatului de atunci, Nicolae Vacaroiu, si prin demisia lui Adrian Nastase din fruntea Camerei Deputatilor, presat de propriul partid si dosarele grele din justitie.
Criza parlamentara din 2005, provocata de Basescu
La cinci zile dupa Revelionul anului 2005, presedintele Romaniei Traian Basescu se pronunta in cadrul unui interviu acordat cotidianului "Adevarul" pentru declansarea procedurilor de schimbare a presedintilor celor doua Camere, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Seful statului mai dorea atunci alegeri anticipate pentru eliminarea solutiei imorale numita PUR si ca PNL si PD sa devina un singur partid. Declaratiile incendiare ale sefului statului aveau sa deschida astfel portile unei crize politice si parlamentare ale caror efecte se resimt si astazi.
Imediat dupa interviul lui Basescu, in cadrul Aliantei DA, democratii si liberalii s-au pus pe treaba pentru a gasi chichitele juridice prin care sa poata fi revocati cei doi presedinti de camere si reluata procedura de vot. Pentru a putea castiga insa presedintiile celor doua Camere ale Parlamentului, Alianta avea nevoie de voturile PUR, actualul PC, care a sustinut PSD la alegerea lui Nastase si Vacaroiu, motiv pentru care, de altfel, presedintele Basescu lansase si mesajul potrivit caruia, "daca PUR vrea sa isi dovedeasca buna - credinta, atunci sa voteze alaturi de partenerii de guvernare pentru noi alegeri la Camera Deputatilor si Senat".
Reprezentantii Puterii de atunci au invocat prevederile regulamentelor celor doua camere, potrivit carora membrii Biroului Permanent, implicit presedintele de Camera legislativa, puteau fi revocati din functie pe timpul mandatului la cererea justificata a unei treimi din parlamentari.
Boc si Tariceanu, de aceeasi parte a baricadei
A urmat un lung razboi de uzura intre putere si opozitie desi Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu sperau ca pana in toamna lui 2005 sa-i debarce pe cei doi social-democrati. Parlamentarii PSD refuzau sa participe la sedintele de plen, blocand astfel lucrarile din cauza lipsei de cvorum.
Cum la Senat procedura de inlocuire era mai complicata, apelul PSD la Curtea Constitutionala avea sa transeze in final lucrurile in favoarea lui Vacaroiu si Nastase. Prevederile din Regulamente legate de initierea procedurii de revocare a unui sef de camera de catre alte grupuri parlamentare decat cel care l-a propus pentru aceasta functie au fost eliminate de CCR, dar au fost transpuse numai in statutul Camerei Deputatilor, in timp ce pastrarea vechiului Regulament al Senatului pana in zilele noastre in vechea formula au oferit senatorilor PDL baza pentru initierea unei proceduri de inlaturare a noului presedinte al Senatului, Mircea Geoana.
Interviul, folosit de Basescu si pentru Criza Ciorbea
Traian Basescu a mai declansat o criza politica in decembrie 1997, dupa doar un an de guvernare a Coalitiei CDR-USD-UDMR. Pe 28 decembrie, ministrul Basescu acorda un interviu "Evenimentului Zilei", chiar fostului consilier pe probleme de politica interna si ex sef SIE in timpul primului sau mandat de presedinte, Claudiu Saftoiu, pe atunci simplu jurnalist.
In cadrul acelui interviu, Basescu afirma ca "Guvernul nu are forta sa-si asume marile decizii", ca "sunt inadmisibile sedintele de 8 sau 12 ore, in care se bat campii", ca "presedintele a scapat boii in lupta anticoruptie, in care nu are atributiuni" si ca "PNtCD este un partid desuet". PD va iesi primul de la guvernare, mai anunta Basescu, scenariu care s-a si produs. Premierul de atunci, Victor Ciorbea i-a cerut demisia lui Traian Basescu pentru declaratiile facute in interviu.
Pe 30 decembrie 1997, Basescu demisiona, iar PD, care trebuia sa desemneze un nou ministru, l-a numit, surpriza vremii pe atunci, tot pe Basescu. Cum era de asteptat ceilalti membri ai Coalitiei nu au acceptat aceasta propunere, oferind ministrilor PD prilejul potrivit sa-si depuna in bloc demisiile din guvern, anexand o motivatie in zece puncte a gestului lor.
PD iesea cu capul sus de la guvernare, iar dupa o luna de criza si de negocieri esuate in sanul Coalitiei, pe 26 februarie, Victor Ciorbea demisiona. PD revenea la guvernare intr-un nou cabinet, condus de Radu Vasile.
Sursa: Antena3
Foto: Intact Images
Boc: Geoana a sfidat Constitutia si a incalcat regulamentele!... Scandal la Senat: Mircea Geoana a inchis sedinta, PDL n-a reusit debarcarea sefului Senatului...