Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:00Film: Maleficent

Studiu: Peste 50% dintre romani vor demiterea Guvernului de catre Parlament

In 2011 s-au inregistrat noi raporturi de putere la nivelul opiniei publice intre Legislativ si Executiv, arata datele unei cercetari realizate de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti.


In ceea ce priveste raporturile de putere din Romania intre Executiv si Legislativ:

46% dintre romani sunt de parere ca Parlamentul trebuie sa aiba mai multa putere si doar 28% afirma ca Presedintele ar trebui sa fie mai puternic.

54% dintre romani sunt de acord cu demiterea Guvernului de catre Parlament, fata de 27% care prefera demiterea Guvernului de catre Presedinte.

46% dintre cetateni considera ca Parlamentul ar trebui sa fie format doar din candidatii partidului care obtine cel mai mare numar de voturi, in timp ce 37% dintre respondenti sunt impotriva acestei idei.

47% dintre romani sunt de acord cu posibilitatea existentei a mai mult de doua mandate in cazul Presedintilor "buni", in timp ce 44% dintre respondenti sunt impotriva.

In ceea ce priveste preferintele pentru forme de guvernare:

la nivelul opiniei publice, optiunea pentru Monarhie ca alternativa la Republica este destul de putin raspandita, dar pare sa fie in crestere: 11-12% in 1992, 12% in 2002 si 25% in 2011.

peste 75% dintre cei intervievati sustin ca democratia este cea mai buna forma de guvernare. Procentul se pastreaza mare, precum in anii anteriori.

in ceea ce priveste sustinerea unei conduceri militare, aceasta alternativa este considerata o forma buna de guvernare de cel mult un sfert dintre romani, in scadere fata de 2008.

Citeste studiul complet pe Hotnews.ro

Recomandari