Peste 10 parlamentarii din actuala majoritate au votat, din zona UNPR, in favoarea candidaturii lui Dorneanu.
PSD a jubilat, iar PDL a contestat valabilitatatea votului in urma caruia Valer Dorneanu a obtinut 161 de voturi,iar Stefan Minea - 123.
Cum PNL are 54 de mandate de deputati, iar PSD 94, 13 voturi au venit pentru Dorneanu din zona deputatilor independenti care, sustin surse social-democrate, doresc sa fie primiti inapoi in PSD.
Presedintele Camerei, Roberta Anastase a invocat litera Regulamentului pentru a scapa PDL de umilinta suferita, aratand ca Dorneanu ar fi trebuit sa obtina jumatate plus unu din voturile numarului total de deputati, adica minimum 168 de voturi favorabile. Ea a suspendatlucrarile din lipsa de cvorum, nu inainte de a propune reluarea votului intr-o viitoare sedinta de plen.
Sub protectia votului secret pe buletine pentru alegerea unui judecator la Curtea Constitutionala, mai mult de 10 parlamentari ai UNR au votat pentru trimiterea lui Valer Dorneanu ca judecator la Curtea Constitutionala, sustin surse social-democrate. In plus, absenteismul inregistrat in randurile deputatilor Puterii a creat conditiile pentru obtinerea de catre Dorneanu a 161 de voturi favorabile, in timp ce Stefan Minea, candidatul PDL, a intrunit doar 123 de voturi.
Deputatii PSD Florin Iordache si Valeriu Zgonea au cerut imediat validarea acestuia ca judecator la CC din partea Camerei, pe motiv ca a intrunit jumatate plus unul din numarul voturilor deputatilor prezenti. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase (PDL) s-a opus, invocand Regulamentul forului si aratand ca Dorneanu trebuia sa obtina minimum 168 de voturi favorabile, adica jumatate plus unul din numarul total al deputatilor.
Disputele procedurale au fost stopate la un moment dat de Anastase care a suspendat sedinta pe motiv de lipsa de cvorum.
Ea a sustinut ca Valer Dorneanu nu a intrunit numarul de voturi necesare conform legislatiei in vigoare si a precizat ca votul pentru alegerea unui judecator la Curtea Constitutionala va fi reluat intr-o alta sedinta, care va fi programata de Biroul Permanent.
Social-democratul Nicu Baniocioiu a sugerat ca gestul parlamentarilor independenti se vrea o dovada a interesului acestora de a se reintoarce in sanul PSD. El a aratat ca PSD impune conditii celor care vor sa se reinroarca in sanul partidului: un vot favorabil in ziua dezbaterii motiunii de cenzura.
"Ei ne spun ca vor vota motiunea, dar numai in baza celor spuse in colegii nu-i putem crede. Sa mearga in plen si sa voteze. Ei cand merg in colegiu spun ca nu mai voteaza acest guvern. Eu nu pot sa-icred decat cand vor merge in plen si vor vota pentru la motiune. Daca vor vota la vedere inseamna ca nu tradeaza interesele lectoratului care i-a votat acolo", a sustinut Banicioiu.
Intrebat cati independenti si-au manifestat disponibilitatea de a vota motiunea de cenzura, parlamentarul PSD a precizat ca stie aproape 10 persoane.
"De la PDL stiu numai din declaratiile publice ale unora, precum domnnul Oajdea de la Iasi. Cred ca medicii din PDL care sunt si parlamentari nu au cum sa voteze programul acestui guvern. De exemplu, domnul Ciuhodaru care nu cred ca accepta taierea salariilor angajatilor de la spitalul de urgenta", a aratat Banicioiu.