Antena Căutare

Traian Basescu: "Romania are in plus sase miliarde de euro fata de bugetul precedent"

Presedintele Traian Basescu a sustinut duminica o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in care a abordat mai multe subiecte.

Cele mai importante puncte atinse de presedintele Basescu, in timpul declaratiei de presa:

Fata de dumneavoastra am o obligatie asumata de la Bruxelles legata de Schengen. Fata de opinia publica am obligatia unor clarificari legate de buget si de controversele care au aparut acasa de la foarte multi parerologi. Ei isi mai spun si "analisti".

Incep prin a multumi statelor donatoare, net contibutoare la bugetul UE, fie ca vorbim de Germania, Franta, Marea Britania, Italia, Spania. Sunt state datorita carora noi putem primi un buget important pentru propria noastra dezvoltare, pentru a reduce decalajele de dezvoltare dintre Romania si statele avansate.

Primul meu mesaj este acela ca pentru bugetul urmator Romania are in plus sase miliarde de euro fata de bugetul precedent, acum in executie, a mai spus Traian Basescu, informeaza Antena 3.

Avem o crestere de 10% pe fonduri de coeziune si 27% pentru fondurile destinate politicii agricole comune. Aici avem un total de 4,7 miliarde in plus pentru plati directe, ceea ce ii va ajuta foarte mult pe fermieri sa isi acopere costurile pentru asigurarea recoltelor de care Romania are nevoie.

Daca luam sub alt aspect, cu un buget de 39,9 miliarde alocat de Uniune si cu o contributie de 8,9 miliarde, Romania este un beneficiar de fonduri europene, un beneficiar net cu o valoare de 31 miliarde euro. Acesti bani provin din taxele si contributiile cetatenilor din Germania, Franta, Marea Britanie, Spania, Italia, etc. Deci de acolo vin acesti bani, nu ii tipareste UE sau CE.

In aceasta perioada, in care statele au probleme legate de criza, primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa luam nota fata de faptul ca UE functioneaza pe principiul solidaritatii si cetatenii din statele contributoare sunt solidari cu interesele cetatenilor romani. In mod categoric este greu de presupus ca Romania ar fi putut sa adauge in fiecare an, din perioada 2014 - 2020 inca 5 miliarde de euro cu ocazia fiecarui buget. I-am primit pentru a ne dezvolta si ar fi pacat sa tratam acest lucru cu indarjire politica, cu lipsa de respect si lipsa de responsabilitate.

In momentul de fata, Romania a primit de la CE, in baza facturilor confirmate, 2,2 miliarde de euro din 19,8 miliarde de euro. Si mai avem facturi depuse pana la suma de 2,8 miliarde de euro. Aici suntem acum iar domnii care isi manifesta dezamagirea ar trebui, in primul rand, sa se bata sa cheltuim banii, sa probam ca putem sa ii cheltuim. UE nu este dispusa sa aloce unei tari bani, in conditiile in care exista un risc sa nu fie cheltuiti. Sigur, sunt unii care, la viata lor nu au negociat decat functii de partid, nu au negociat pe spinarea populatiei. Lipsa lor de experienta poate fi vazut foarte clar la modul in care s-a negociat cu Fondul, asa ca ii invit sa nu dea lectii.

In eventualitatea in care statele vor avea crestere economica, in tarile contributoare, s-a exprimat disponibilitatea de a reanaliza contributiile. Aceasta prevedere a concluziilor are si riscuri. Daca se va inregistra recesiune peste doi ani, dar recomandarea mea este ca parlamentarii romani sa sustina acest buget care inseamna 6 miliarde mai mult pe global si 4,7 miliarde in plus pentru agricultori.

Vreau sa stiti si riscurile care exista in Parlamentul European. Concluziile CE au cateva prevederi legate de pozitia extrem de ferma a Romaniei in Consiliu. Si acum si in noiembrie. Cea mai importanta este acea de la paragraful 87, punctul 2, care se refera la faptul ca este insarcinata sa faca demersurile legate de numarul de ani in care pot fi cheltuiti banii, pentru a se ajunge la n+3, in loc de n+2. Va fi o batalie in Parlamentul European. Fara aceasta prevedere, Romania risca numai in 2013 sa aiba dezangajari de circa 4 miliarde. Anul acesta trebuie sa cheltuim 6,5 miliarde. Daca ma uit ca am cheltuit 2,2, mi se pare imposibil sa reusima sa facturam 6,5 miliarde. De aceea este esential ca parlamentarii nostri sa se bata in PE ca aceasta clauza sa nu fie scoasa si ca regulamentul 1082 sa fie modificat pentru Romania.

Adrian Nastase si-a lansat doua volume intitulate "blog'n roll"... Presedintele Basescu, despre scandalul carnii de cal: "E o mare problema. Romania ar putea fi decredibilizata multi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x