Antena Căutare

Traian Basescu: Sustin fara rezerve revenirea salariilor

Presedintele Traian Basescu a declarat, la sfarsitul intalnirii cu delegatia comuna a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, ca "interpretarea potrivit careia nu sunt de acord cu cresterea salariilor este gresita" si ca sustine fara rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducerea acestora.

"Astazi aflu ca presedintele nu e de acord cu revenirea la salarii daca afecteaza deficitul structural de la salarii si pensii, e o mare minciuna", a declarat Traian Basescu, adaugand ca "marirea salariilor nu produce niciun fel de deficit structural la fondul de sanatate si de pensii. Avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari".

"Sustin fara rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere, lucru pe care l-am spus FMI, si fostului guvern, si in Parlamentul Romaniei, si noului guvern si prim-ministrului desemnat", a subliniat Basescu.

Cei 5 miliarde euro, o rezerva intangibila. Marirea de salarii, prin deficit

Traian Basescu a explicat ca marirea salariilor bugetarilor se poate face prin intelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar, de la 1,9% la 2,2%, rezerva de 5 miliarde de euro existenta la Ministerul de Finante fiind intangibila, pentru ca destinatia ei este plata la timp a creditelor scadente din 2012.

Articolul continuă după reclamă

"In rezerva Ministerului Finantelor Publice se afla peste 5 miliarde de euro, bani imprumutati de pe piata cu un singur scop: sa ne putem plati la timp creditele scadente care vor urma in urmatoarele luni. De ce s-a facut aceasta rezerva? Pentru ca Romania sa nu mai fie vulnerabila la imprumuturi prompte (...) Deci acest saculet cu bani este intangibil. Este o rezerva strategica a Romaniei, care nu poate fi utilizata decat in interesul tuturor romanilor si pentru nimic altceva", a spus presedintele Traian Basescu, in declaratia de presa de la Palatul Cotroceni.

"Banii de salarii sunt in ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februarie, ca de altfel si la misiunea de la sfarsitul, ultima misiune din 2011, inainte de a se scrie bugetul, deci misiunea din octombrie 2011, daca nu ma insel, am stabilit ca in anul 2012 intentia Guvernului este sa reintregeasca salariile. Si v-as ruga sa luati declaratiile de presa din acea vreme, cand am spus ca mergem pe 1,9% deficit pe cash, dar cu posibilitatea sa mergem pana la 2,2%, chiar 2,3% deficit daca va fi necesar in cursul anului 2012", a adaugat presedintele.

Foto: Intactimages

Ioan Mang, noul ministru desemnat al Educatiei in locul Corinei Dumitrescu... PDL mai pierde un senator: Viorel Badea "migreaza" in PNL...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa Sezonul 9, 4 iulie 2024. Ștefan crede că Vlad și Liviu sunt influențați de Cristian. Ce alte acuze mai aduce
Mireasa Sezonul 9, 4 iulie 2024. Ștefan crede că Vlad și Liviu sunt influențați de Cristian. Ce alte acuze mai aduce Joi, 04.07.2024, 15:08
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x