UPDATE 19:57! Presedintele PSD, Victor Ponta: "Este un subiect mult prea important ca sa refuzam sa-l discutam".
"Vom discuta la nivelul Uniunii Social Liberale, vom discuta cu partenerii nostri, vom lua o decizie si o vom face cunoscuta, probabil sambata", a spus Antonescu, la Focsani, citat intr-un comunicat PNL, preluat de Mediafax.
UPDATE! Liderul Romaniei a invitat liderii politici la dialog pe tema revizuirii Constitutiei si pe cea a reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei. Consultarile ar urma sa aiba loc dupa data de 20 iunie.
Presedintele Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, pentru a explica demersul reorganizarii teritorial-administrative a Romaniei in opt noi judete.
Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:
- Chiar daca unii se gandesc la 8 judete, altii la 12 si altii la 16, exista un fel de consens Putere / Opozitie in ceea ce priveste necesitatea reorganizarii teritoriale a tarii
- Cred ca putem demara discutii cu Opozitia in acest sens inainte de vacanta Parlamentara
- Fac un apel ca acest subiect sa nu fie tratat politic. Nimeni nu cred ca va fi obligat de exemplu sa-si schimbe buletinul sau numerele de inmatriculare ale masnii imediat. Actele ar putea fi schimbate conform noii organizari cand expira.
- Cei ce doresc sa protejeze clientela politica, mafiile locale, uita sa le spuna romanilor ca principalul obiectiv al reorganizarii este debirocratizarea si descentralizarea Romaniei, atragerea de fonduri europene si demararea de proiecte de amploare, si nu de mici lucrari la nivel judetean, pentru satisfacerea clientelei
- Prin debirocratizare se urmareste apropierea deciziei de cetatean
- Uriasele costuri presupuse pentru cetateni sunt o minciuna. Cheltuieli uriase, sume uriase se cheltuiesc cu functionarea aparatului de stat actual. De exemplu, acum avem, pe langa Bucuresti, 41 de directii si 41 inspectorate. Costurile de functionare sunt uriase
- Reorganizarea trebuie sa se produca in etape. Nimeni nu o poate face peste noapte. Urmeaza un lant de legislatii. Ceea ce propun eu partidelor este sa ajungem la un rezultat pana in iunie 2012, astfel incat alegerile sa se desfasoare dupa noua oranduire
Printre capitalele noilor judete vor fi: Constanta, Cluj-Napoca, Craiova, Timisoara, Iasi, Brasov, Ploiesti si Bucuresti.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a anuntat vinerea aceasta ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea care vizeaza reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei in opt judete.
Acesta a mai adaugat ca se doreste ca alegerile locale din 2012 sa aiba loc in baza noii legi.
Oltean a declarat vineri intr-o conferinta de presa ca impartirea teritoriala a Romaniei este facuta in temeiul unui act normativ adoptat in 1968 si care nu a mai fost modificat din 1990, tara ramanand cu aceeasi forma de organizare teritoriala consacrata de regimul comunist.
"Credem ca o tara cu opt judete, pe cele opt regiuni de dezvoltare economica ce sunt deja consacrate, chiar daca ele nu au personalitate juridica, va reusi ca, in perioada 2012-2013-2014, cand Romania mai are inca zece miliarde de euro de absorbit de la UE, sa ridice gradul de absorbtie a fondurilor, sa creasca calitatea strategiilor si a lucrarilor de dezvoltare zonala si regionala. E un proiect extrem de ambitios si care daca intr-adevar se va realiza si actuala majoritate se va plia pe el si-l va sustine, va produce o modificare de fond in viata de zi cu zi a Romaniei", a explicat secretarul PDL.
Oltean a adaugat ca reforma presupune modificari importante in legislatie, in conditiile in care astfel se va ajunge la opt prefecturi, opt inspectorate de politie.
Acesta a dat asigurari ca foarte multe din atributiile consiliilor judetene si ale serviciilor deconcentrate vor fi transferate la primarii, in asa fel incat oamenii sa nu fie nevoiti sa se deplaseze la noile resedinte de judete.
"Toate aceste servicii deconcentrate ale ministerelor se vor diminua de la 41 la opt, ceea ce inseamna o modificare extrem de importanta a legislatiei in vigoare. Ceea ce urmarim cu prioritate este ca serviciul public sa fie adus cat mai aproape de cetatean, a da cetateanului certitudinea ca, prin reorganizarea administrativ teritoriala, lui i se usureaza viata de zi cu zi", a explicat Oltean.