"Anticipatele? Bizarerii politice! Romania este acum la limita luarii unor decizii foarte importante care ii vizeaza viitorul. Vrem sa luam acele decizii deloc populare dar corecte pentru viitorul Romaniei, si va trebui sa le luam, si acest lucru va trebui sa si-l asume politic cineva, nu sa stam sa aruncam Romania intr-un haos al alegerilor anticipate. Avem de rezolvat problemele acestei tari. Sigur, legat de metodele de rezolvare, este optiunea politica a fiecaruia", a declarat Videanu.
Cat priveste eventualitatea formarii unui guvern de tehnocrati, Videanu are un punct similar cu cel al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu: nu crede in aceasta solutie.
"Romania are nevoie de decizii politice majore. Un tehnocrat va gestiona o situatie, criza comporta decizii politice majore. Care sunt deciziile acestea: incadrarea cheltuielilor publice intr-un cuantum al veniturilor. Romania nu trebuie, in opinia mea, sa consume la infinit mai mult decat produce, pentru ca acest lucru, mai devreme sau mai tarziu, va fi platit. Consumam pe datorie! Trebuie sa incercam sa ne restructuram cheltuielile publice, ca vorbim de cele cu bunurile si serviciile, ca vorbim de anumite cheltuieli materiale, de anumite subventii inutile, acest lucru trebuie restructurat leu cu leu", a spus Videanu.
Scenariul unei posibile remanieri este considerat de Videanu doar "o speculatie de presa", motivata fie de lipsa subiectelor fie de a inspiratiei.
Ministrul Economiei a criticat informatiile din presa ultimelor zile referitoare la o posibila remaniere guvernamentala, afirmand ca aceasta nu se face "in media" sau "cu media", ci in urma unei analize atente pe fiecare domeniu.
"Remanierea nu poate sa fie numai un proces de imagine, din punctul meu de vedere. De aceea, inca o data, spun: remanierea este o pura speculatie de presa, insa remanierea este posibila oricand si este un instrument politic la indemana primului ministru si a presedintelui care, in opinia mea, se face si nu se discuta. Nu se fac remanieri guvernamentale discutate cu media, prin media, cu cetatenii. Se face o analiza calitativa a lipsei de perfomanta a unui domeniu si se spune ŤAsta trebuie remaniat!ť, in ideea de a revitaliza un domeniu. Cam asta este scopul unei remanieri guvernamentale. Nu cred ca remanierea este cea care ar putea sa rezolve problemele, ci foarte importanta este coeziunea politica si decizia politica majora care trebuie luata in aceasta perioada dificila", a mai spus Videanu.