Antena Căutare

Ce sărbătoare importantă este mâine, 14 octombrie. Ce nu ai voie să faci sub nici o formă de Sf. Parascheva

În fiecare an pe data de 14 octombrie persoanele creștin-ortodoxe o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași. Sărbătoarea care apare în calendarul creștin-ortodox este una dintre cele mai importante sărbători din an pentru români.

Persoane adunate la racla Sfintei Parascheva care se roagă Galerie
Creștin-ortodocșii sărbătoresc pe data de 14 octombrie Sfânta Parascheva | Hepta

România o sărbătorește la sfârșitul acestei săptămâni pe Sfânta Parascheva, fapt pentru care foarte mulți creștini vor merge la racla cu sfintele moaște conform tradiției.

Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași, sărbătoare marcată în calendar cu simbol de cruce roșie

Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași se comemorează în fiecare an pe data de 14 octombrie, zi de mare sărbătoare pentru majoritatea românilor. Activitatea se va desfășura la Iași în incinta Catedralei Metropolitane, iar în această perioadă numărul persoanelor așteptate să ajungă depășește numărul de 350 000 conform estimărilor autorităților.

Moaștele vor fi scoase mâine dimineață pentru ca pelerinii să se poată ruga și să se bucure cu ocazia acestei sărbători. Cu toate acestea, dat fiind faptul că oamenii s-au prezentat încă de la începutul săptămânii la locul sfânt, se poate observa nerăbdarea care a cuprins întregul oraș.

Citește și: Pelerinaj Sfânta Parascheva 2023. Când va avea loc și la ce să se aștepte credincioșii din întreaga țară

Anul acesta evenimentul va fi asigurat de Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, grupare care va fi responsabilă de ordinea publică. Este foarte important ca oamenii să fie organizați corect pentru evitarea conflictelor și a aglomerației. În acest sens, va fi amenajat un culoar unic ce va avea drept scop accesul pelerinilor în ordine, evitând astfel situații neplăcute.

Cine a fost Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut în Epivata, o localitate aflată pe țărmul Mării Marmara. Aceasta a provenit dintr-o familie de credincioși care au învățat-o să facă fapte bune și să fie milostivă. Toată viața a fost dedicată bisericii și a făcut bine fiecărui om care i-a ieșit în cale.

A vizitat de-a lungul vieții orașe sfinte și importante în lume începând cu Constantinopol și ținutul Pontului, unde a și rămas vreme de 5 ani la Mănăstirea Maicii Domnului din Hera­cleea. A urmat călătoria în țara sfântă, iar după ce a văzut Ierusalimul s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe din Iordan.

În urma unui vis Sfânta Parascheva a descis să se întoarcă în locul în care s-a născut, acolo unde a și murit în pace și liniște fără ca nimeni să nu știe cine este și de unde vine. După o bună perioadă de timp trupul ei a fost descoperit neputred și întreg, fapt pentru care a fost luat de acolo și dus în Biserica Sfin­ții Apostoli din Epivata.

De-a lungul timpului, moaștele Sfintei Parascheva de la Iași au ajuns la Târnavo, Belgrad, Constantinopol și apoi în România.

Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva

Credincioșii respectă aceste reguli cu strictețe. Printre cele mai importante lucruri pe care nu ai voie să le faci în cazul sărbătorilor religioase regăsim următoarele:

Citește și: Pelerinaj Sfânta Maria 2023. Ce pregătiri se fac la Mânăstirea Nicula și care este programul slujbelor

  • Nu ai voie să mănânci înainte de terminarea Sfintei Liturghii în data de 14 octombrie
  • Nu ai voie să speli sau să calci haine
  • Nu ai voie să mături sau să faci treburi casnice
  • Nu ai voie să te cerți cu nimeni
  • Nu ai voie să îi superi pe cei apropiați
  • Nu ai voie să lucrezi în gospodărie
  • Nu ai voie să culegi via
  • Nu ai voie să refuzi oamenii sărmani care îți cer ajutorul

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x