Antena Căutare

Sfânta Maria Mică și Înălțarea Sfintei Cruci 2024. Când pică cele două sărbători și ce simbolizează

Luna septembrie vine cu două sărbători importante: Sfânta Maria Mică și Înălțarea Sfintei Cruci. Iată când sunt celebrate în calendarul creștin-ortodox.

Galerie
Credincioșii celebrează două momente importante în luna septembrie | Shutterstock, YouTube

În calendarul creștin-ortodox sunt menționate două sărbători importante în luna septembrie, mai exact Sfânta Maria Mică și Înălțarea Sfintei Cruci. Acestea sunt celebrate de toți creștin-ortodocșii și au o însemnătate profundă.

Sfânta Maria Mică 2024. Când pică și ce simbolizează

Sfânta Maria Mică este prăznuită pe data de 8 septembrie în fiecare an. Nu doar ortodocșii o cinstesc, ci și catolicii. Atunci se celebrează nașterea Maicii Domnului.

Acest eveniment este important în tradiția creștină, iar credincioșii îl sfințesc cum se cuvinte. În 2024, 8 septembrie pică într-o zi de duminică.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Stațiunea din România unde a nins în august. Zăpada i-a luat prin surprindere pe turiști în minivacanța de Sfânta Maria

Povestea de viață a Fecioarei Maria este una deosebită. Ioachim și Ana, părinții Fecioarei, își doreau tare mult un copil, însă anii au trecut, iar dorința lor nu se vedea împlinită. Aceștia s-au îndreptat către Dumnezeu, rugându-se neîncetat pentru un copil, iar ruga le-a fost ascultată. Ei au promis că viața copilului va fi închinată Bisericii.

Astfel s-a născut Maria, copila care avea să schimbe soarta omenirii, devenind mama lui Hristos.

Pe data de 8 septembrie toți cei care poartă numele de Maria, Mariana sau Marian ori alte derivate își serbează onomastica.

Citește și: Adormirea Maicii Domnului 2024: tradiții, obiceiuri, superstiții de Sfânta Maria Mare. Ce se face la sărbătoarea de pe 15 august

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Nașterea Maicii Domnulu marchează trecerea de la vară la toamnă. Astfel că vine cu anumite activități specifice, precum culesul viei, bătutul nucilor, semănatul grâului și al orzului.

În această zi nu se fac treburi casnice. Ziua de 8 septembrie se petrece la biserică, în rugăciune și alături de familie. La biserică se duc fructe specifice toamnei, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor.

Potrivit unei surse, în această zi se ascultă cu precădere rugile femeilor care își doresc copii sau care doresc să se căsătorească.

Conform tradiției, se aprinde o candelă la icoana Fecioarei, invtând astfel sănătatea și sporul în casă.

În această zi, păsările își încep migrarea în țările calde, insectele se retrag în pământ și se începe recolta.

După data de 8 septembrie nu se mai culeg plante de leac.

În zona Maramureșului, oamenii cred că dacă în ziua de Sfânta Maria Mică plouă, toamna va fi una urâtă, însă dacă pomii sunt în floare, recolta se va culege ușor.

În ajunul acestei sărbătorii, oamenii bolnavi trebuie să prepare și să coacă un cozonac, denumit Cozonacul Maicii Domnului, pentru vindecare.

Citește și: Obiceiuri și superstiții în Postul Sfintei Marii 2024. Ce rugăciune puternică se spune în această perioadă

Rugăciunea care se rostește cu ocazia nașterii Maicii Domnului

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.

Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”

După care se rostește Tatăl Nostru, iar în încheiere: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.

Sfântă Marie, Maică de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!”

Citește și: Când începe postul Adormirii Maicii Domnului în 2024. Cât durează și ce semnificație are

Înălțarea Sfintei Cruci 2024. Când pică și ce simbolizează

Înălțarea Sfintei Cruci este un moment important în istoria creștinismului. Această sărbătoare este celebrată pe data de 14 septembrie în fiecare an.

De fapt, în ziua de 14 septembrie se comemorează două evenimente cu totul deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci, potrivit unei surse: descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul, de către Elena - mama împăratului Constantin - și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, chiar în ziua de 14 septembrie din anul 335, precum și aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci din Persia, în anul 629, în timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

De Înălțarea Sfintei Cruci se ține post, însă este dezlegare la ulei și vin. Sfânta Cruce este văzută în tradiția creștină ca altarul mânturii oamenilor, simbolul creștinătății.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 10, 11 septembrie 2024. Ce explicații îi cere Stelian lui Gabriel
Mireasa sezonul 10, 11 septembrie 2024. Ce explicații îi cere Stelian lui Gabriel Miercuri, 11.09.2024, 15:59
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x