Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt considerați ocrotitorii creștinismului. Aceștia sunt celebrați de creștini în data de 21 mai. În ziua respectivă este curce roșie în calendar și peste 1,75 de milioane de români își serbează onomastica.
Citește și: Cel mai vechi ou de Paște din lume. Unde a fost descoperit Lviv pysanka și ce vechime fantastică are
Ce tradiții și obiceiuri se respectă în ziua de 21 mai, la cinstirea Sfinților Împărați Constantin și Elena
Sfinții Împărați Constantin și Elena este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox. În 2025, 21 mai pică miercurea, într-o zi de post, astfel că este dezlegare la pește. De obicei, în această zi se oferă de pomană mâncare de post sau chiar pește, dar și daruri simbolice, precum icoane, lumânări, cruciulițe, candele, flori și alte obiecte de cult.
Citește și: „Ziua în care a murit Iisus” ar fi fost dezvăluită. Datele NASA care ar confirma răstignirea
În această zi se respectă anumite tradiții, astfel spunându-se în popor că vei avea parte de noroc și sănătate.
Potrivit unei surse, în cultura populară se spune că de la această dată păsările își învață puii să zboare din cuib, fiind astfel o amenințare pentru recoltele de pe câmpuri.
În această nu trebuie să faci treburi gospodărești sau agricole, tocmai pentru a nu atrage păsările, care pot distruge roadele, de aici și atragerea ghinionului. De asemenea, nu se lucrează la vie din aceleași motive.
În unele zone ale țării se aprind focuri imense în scop purificator. Acestea ar alunga ghinionul și spiritele rele.
De asemenea, se tămâiază casa, gospodăria și se stropește cu aghiasmă, inclusiv animalele.
Această zi este considerată, de fapt, începutul verii.
Conform tradiției, în ziua de 21 mai se alege baciul și locul în care se vor ridica stânele pentru vară. Această tradiție se transmite din tată în fiu.
În tradiția populară se mai respectă o datină, și anume o persoană din familie trebuie să meargă la biserică și să ducă trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri de casă și pâine pentru a atrage sănătatea în familie și prosperitatea.
Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena este o invitație la rugăciune, recunoștință și respectarea vechilor tradiții.
Citește și: Rugăciunea săptămânală care te poate te ține departe de cele rele. Când se rostește și cui îi este închinată
Rugăciune de Sfinții Împărați Constantin și Elena
Conform unei surse, în această zi sfântă se rostește o rugăciune aparte pentru Sfinții Împărați Constantin și Elena, care aduce ocrotire, ajutor în vremuri grele și alinare sufletească.
„Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi.
Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”