Ziua Mondială a apei este sărbătorită anul pe data de 22 martie. Anul acesta, sărbătoarea are ca scogan "Leave No One Behind/ Nu lăsa pe nimeni în urmă". Află care sunt cele mai importante beneficii ale apei pentru organismul tău. Ziua Mondială a apei, curiozități.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a decretat, în 2010, că accesul la apă potabilă este un drept uman. Din data de 28 iulie 2010, dreptul fundamental al fiecărui pământean la apă potabilă este recunoscut oficial, asemeni dreptului la hrană sau dreptului la o protecţie egală împotriva oricărei discriminări.
Ambasadorului Boliviei la ONU, Pablo Solon declara: „Oamenii sunt compuşi în principal din apă. Două treimi din organism şi 75% din creierul uman sunt apă. Omul poate trăi mai multe săptămâni fără hrană dar fără apă poate supravieţiu doar puţine zile"
Accesul deficitar la apă potabilă de calitate şi lipsa serviciilor de reciclare a apei uzate menajere afectează grav populaţia, anual fiind înregistrate aproximativ 780.000 de decese din cauza dizenteriei şi a holerei, iar numărul victimelor este mai mare decât cel provocat de conflicte, seisme şi epidemii, potrivit aceluiaşi raport.
Ziua Mondială a apei, curiozități. Trei metropole care riscă să rămână fără apă potabilă
1. São Paulo
Unul dintre cele mai populate orașe din lume s-a confruntat cu o problemă asemănătoare cu cea din Cape Town în 2015, când rezervorul principal de apă potabilă a scăzut sub 4%.
2. Bengaluru
Guvernul Național a constatat că orașul pierde mai mult de jumătate din apa potabilă din cauza conducteleor. Pentru a remedia situația, sistemele de apă și canalizare ale orașului trebuie schimbate în întregime.
3. Beijing
China găzduiește aproape 20% din populația lumii, dar are doar 7% din apa proaspătă a lumii. Aici o persoană primește mai puțin de 1.000 de metri cubi de apă proaspătă(minimul anual). Mai exact, în 2014 un locuitor orașului Beijing avea doar 145 de metri cubi.
Ziua Mondială a apei. Beneficiile apei
Apa este un element vital pentru dezvoltarea formelor de viață pe pâmânt. Un organism este compus din circa 60% apă.
Apa are proprietăți chimice și fizice care fac din această moleculă simplă mediul ideal pentru transportul de substanțe.
Acest lichid este mediul ideal pentru a controla temperatura, ajută la menținerea nivelurilor adecvate de acizi în corp și joacă un rol important și in procesul de imbătranire.
Pentru a menține echilibrul organismului este necesar să consumăm nu mai puțin de un litru și jumătate de apă pe zi. Consumul echilibrat de apă este cel mai bun remediu natural.
surse: mediafax.ro, libertatea.ro
Cântăreața Liliana Savu Badea, reacție sfâșietoare după accidentul în care și-a pierdut soțul: ”În aceste clipe grele...... De ce apa plată e de 300 de ori mai scumpă decât cea de la robinet - Ziua Mondială a Apei...