Antena Căutare

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Ce trebuie să știi despre Mica Unire

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Ce trebuie să știi despre Mica Unire de la 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Ce trebuie să știi despre Mica Unire Galerie
alexandru ioan cuza

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Ce trebuie să știi despre Mica Unire de la 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

În fiecare an, pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment cunoscut și sub numele de Mica Unire, fiind și primul pas important în înfăptuirea statului național unitar român.

Ziua Unirii Principatelor Române 2019. Bugetarii vor lucra vineri, pe 25 ianuarie

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Ce trebuie să știi despre Mica Unire

Unirea Principatelor Române de la data de 1859 s-a înfăptuit și ca urmare a unui proces început la 1848 prin uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, din timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

De asemenea, Deznodământul războiului Crimeii a stăvilit pentru un timp ambițiile geopolitice ale imperiului rus la Dunărea de jos, fără a consolida efectiv imperiul Otoman de care depindeau principatele, ceea ce a creat un context favorabil realizării unirii.

Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Alexandru Ioan Cuza umbla prin bordeluri, fugărea femeile și a fost prins în pat cu amanta! Viața privată a domnitorului, mai ceva ca un tabloid!

Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, numai că în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.

24 IANUARIE 1859, MICA UNIRE. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, un tată blestemat: ambii fii - făcuți cu amanta, crescuți de nevastă - au murit de tineri: unul s-a sinucis, celălalt s-a sfârșit din cauza unei boli de inimă

Ocaua lui Cuza nu e un clișeu. Are formă, are valoare!..

24 IANUARIE 1859, MICA UNIRE. Singurul portret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizat de Carol Pop de Szathmári, „pictor şi fotograf al Curţii”, primul fotojurnalist de război​

24 IANUARIE 1859, MICA UNIRE. Cum i-au demolat comuniștii casa lui Cuza, din greșeală, și au înlocuit-o cu alta: "A fost greu. Am crescut cu ochii în grinda în care tatăl domnitorului trăgea focuri de armă, la nașterea lui"

Alexandru Ioan Cuza a înfăptuit Mica Unire

Alexandru Ioan Cuza este înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859. Acesta se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intrat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti.

Șirul de reforme inițiate de Cuza și venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I, care se bucura atât de sprijinul Franței cât și de cel al Prusiei, a făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil.

surse: wikipedia, ziarul unirea,

sursa foto: activenews.ro

Tichete de masă 2019. Cum se acordă anul acesta și ce trebuie să știi... Bombă! Se majorează impozitele cu 500% pentru acești români! Somațiile au fost deja trimise...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x