- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Lipsa de siguranță pe piața muncii, sănătatea fragilă, educația și sărăcia sunt printre cele mai importante probleme sociale care le provoacă motive de îngrijorare românilor, în prezent. Toate acestea fac referință la puncte fierbinți din societate, iar statisticile arată cifre îngrijorătoare în toate aceste aspecte.
5 cele mai alarmante motive de îngrijorare pentru români în 2018:
1. Problemele de sănătate provocate de obezitate
Un studiu publicat în anul 2017 a scos la lumină o statistică ce ridică multe semnale. 55 la sută dintre români se confruntă în prezent cu probleme de greutate, fiind fie supraponderali, fie intrând chiar în categoria persoanelor considerate obeze. Spre deosebire de anul 2016, aceste cifre au crescut cu 5 procente. Această problemă stă la baza apariției unei afecțiuni extrem de răspândite, indiferent de vârstă, coxartroza. Lipsa de mișcare, alimentația greșită și ritmul de viață haotic stau la baza problemelor cu greutatea care dau multe bătăi de cap românilor. Aproximativ 35% dintre români sar zilnic peste micul dejun, masa principală a acestora fiind cina. Din nefericire, această problemă, odată ajunsă într-un stadiu mai grav, trebuie rezolvată de urgență, apelând numai la un specialist.
2. Sărăcia
Un alt studiu realizat în anul 2017 de către EXACT Cercetare și Consultanță și compania WaveTreeZero, arată că sărăcia se află pe primul loc în topul motivelor de îngrijorare, fiind cea mai acută problemă în acest moment. Într-un raport realizat pe anul trecut, Eurostat a semnalat că aproximativ 7,7 milioane de români trăiesc în pragul subzistenței, adică mai bine de 38% din totalul populației țării noastre. Aceste cifre se află totuși în scădere față de acum 10 ani, când 44% dintre români erau afectați de sărăcie, adică peste 9 milioane de locuitori. La acest capitol, la nivel European, sub România se mai află o singură țară, Bulgaria.
3. Problema locurilor de muncă
Situată la 5,2%, rata șomajului din România se afla în 2017 sub media europeană, potrivit unui studiu oferit de Eurostat. Problema locurilor de muncă este însă mai profundă de atât, arată câteva cifre ale Institutului Național de Statistică. Potrivit datelor, un șomer din doi din România este sărac, pentru ca doi din cinci angajați din țară să trăiască, în ciuda faptului că au un loc de muncă și un salariu lunar și stabil, sub limita sărăciei.
4. Abandonul școlar
Un alt fenomen îngrijorător pentru familiile din România este rata abandonului școlar din țară. Un raport din 2017 arăta că 1,5 procente dintre elevii înscriși în învățământul primar și gimnazial se situează pe harta abandonului, în timp ce aproape 8% dintre elevii care se află în instituții postliceale pleacă din sistemul de educație din România.
5. Problema elevilor analfabeți funcționali
Centrul de Evaluare și Analize Educaționale oferea în 2016 o analiză extrem de alarmantă privind situația elevilor din țară. Datele prezentate de specialiști au scos la lumină un procent de 42% dintre elevii de 15 ani din România care sunt considerați analfabeți funcționali, adică vorbim despre copii care știu să scrie și să citească, dar nu pot înțelege textele pe care le studiază.
Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Africa Studio
Cel mai năprasnic ger de final de februarie a paralizat jumătate de ţară. Troiene de un metru au acoperit drumuri şi sat... VIDEO / "Colegul de armată", noua metodă de furt care face ravagii printre români. Se lasă cu pupături și îmbr...