- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Studiul cu tema „Psihologia poporului român“ coordonat de psihologul clujean Daniel David prezintă profilul psihologic românilor, stilul de viață și raportarea acestora la lumea în care trăiesc. Concret, cercetarea pune în balanţă modul în care se percep românii, dar şi felul în care ei sunt cu adevărat.
Potrivit studiului, munca, familia şi religiozitatea sunt cele trei repere majore care definesc viaţa românilor.
Concret, cercetarea pune în balanţă modul în care se percep românii, dar şi felul în care ei sunt, cu adevărat. Profilul anterior conturat de specialişti datează de acum 100 de ani, arată psihologul Daniel David directorul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj.
„În prezent, munca este văzută la români ca mijloc de emancipare socială, neavând valoare intrinsecă, precum se întâmplă la alte popoare. De exemplu, la japonezi sau la chinezi există o etică intrinsecă a muncii. Dacă s-au angajat să facă un anumit lucru, îl fac cât de bine pot, indiferent de plată. La români, scopul muncii este de a evolua pe scara socială. Există o componentă cinică de genul «cu atâta mă plăteşte, de atâta lucrez»“, a declarat David pentru „Adevărul”.
Potrivit studiului, românii au o mare nevoie de a-şi dovedi valoarea, ceea ce îi face competitivi în muncă. „Dacă şi condiţiile socio-culturale sunt prielnice, competitivitatea se traduce şi în performanţă”, subliniază studiul.
Aceeaşi cercetare relevă şi faptul că românilor le lipseşte spiritul civic cu desăvârşire. Concret, cultura românilor promovează heterodeterminarea, adică influenţa tradiţiei, în dauna autodeterminării şi pragmatismului.
Potrivit acestuia, un profil psiho-cultural ideal trebuie să întrunească mai multe elemente.
„Să creăm cetăţeni inteligenţi, creativi, adaptabili social, cu un bagaj de cunoştinţe declarative şi procedurale vast, cu o personalitate care susţine comportamente prosociale. Toate acestea vor putea susţine apoi o sănătate fizică şi psihică bună, cu impact pozitiv asupra creşterii speranţei şi a fericirii.
Dezvoltarea acestei componente psihologice poate să fie parte a unui proiect de ţară, prin care România să nu fie doar o ţară care a aderat la spaţiul european, ci una integrată în acest spaţiu”, a concluzionat psihologul clujean.
România se află sub cod roșu de inundații. Vremea rea a lăsat deja fără case sute de oameni... Accident grav în Capitală! Un mort și doi răniți, după ce un șofer a pierdut controlul volanului și a intrat într-un aut...