Căutare Live

Alertă de pestă porcină africană! Noi focare descoperite în România!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că au fost descoperite noi focare de pestă porcină africană, virusul fiind depistat la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, judeţul Ialomiţa.

focar de pesta porcina in romania

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că au fost descoperite noi focare de pestă porcină africană, virusul fiind depistat la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, judeţul Ialomiţa.

Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă de ANSVSA, cu o zi în urmă a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, judeţul Ialomiţa, iar în urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală serviciile veterinare au intervenit de urgenţă.

"Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport si a fost dispusa uciderea porcinelor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor. Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomita reunit astăzi a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte şi cele sacrificate", transmite ANSVSA.

Instituţia precizează că proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic, mai spune ANSVSA.

În ultima perioadă, au fost depistate mai multe focare de pestă porcină, printre judeţele afectate fiind Buzău şi Constanţa.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România a estimat că pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluţiei în România a virusului pestei porcine africane sunt de sute de milioane de euro, ajungând la miliarde de euro, însă subliniază că accestea însă pot fi acoperite din bugetul UE.

În aceste pagube sunt incluse: sacrificarea porcilor, despăgubirile suportate de stat pentru fiecare porc sacrificat şi, în plus, se blochează exportul de animale vii (incluzând aici animalele sănătoase, chiar şi materialul genetic şi produsele finite), plus costurile cu eradicarea virusului.

Asociaţia estimează că numărul focarelor se înmulţete rapid, depăşind 300 în perioada următoare.

sursa: news.ro

34 de ani de la Cernobîl. Imaginile gloriei din Pripiat, orașul în care s-a construit centrala morții. Așa arăta înainte... Cascadorie fără voie! Un bărbat a provocat un ACCIDENT SPECTACULOS în Bistriţa-Năsăud...
Parteneri
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Unde te poți distra iarna aceasta
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa sunt deja deschise și gata să-și primească vizitatorii. În ciuda pandemiei de COVID-19, multe orașe mari au decis să-și deschidă porțile pentru cei dornici să experimenteze magia sărbătorilor de iarnă. Deși vor exista restricții de participare, oamenii sunt așteptați în număr cât mai mare.
Catine.ro
Ultimele știri