Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30X Factor

Alertă de pestă porcină africană. Zeci de localități din Sălaj și Bihor, sub supraveghere strictă cu două săptămâni înainte de Crăciun

Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit în județul Sălaj, cu doar două săptămâni înainte de Crăciun, iar reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sălaj au aprobat un plan de măsuri pentru a preveni extinderea virusului. 

Alertă de pestă porcină africană. Zeci de localități din Sălaj și Bihor, sub supraveghere strictă cu două săptămâni înainte de Crăciun

Astfel, autoritățile au stabilit, în urma unei ședințe coordonate de subprefectul Vegh Alexandru, mai multe măsuri pentru a controla pesta porcină africană ce a fost confirmată la un porc domestic, într-o gospodărie din localitatea Marca-Huta, comuna Marca.

Acest plan stabileşte, începând din 12 decembrie, o zonă de protecţie în jurul focarului din localitatea Marca Huta cu o rază de trei km, incluzând localităţile: Marca-Huta, Marca (parţial) şi din judeţul Bihor - Borumlaca (parţial); Totodată se stabileşte o zonă de supraveghere în jurul focarului, cu o rază de 10 km, incluzând localităţile Marca (parţial), Porţ, Fufez, Leşmir, Şumal (parţial), Ip, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Halmăşd, Cerîşa, din judeţul Sălaj, precum şi localităţile Valea Cerului, Suplacu de Barcău, Borumlaca (parţial), Vâlcelele, Foglaş, Bistra, Dolea, Varviz, Popeşti, Vărzari, Cuzap, Voivozi, Padurea Neagră, Huta-Voivozi, Socet, Şinteu şi Valea Târnei din judeţul Bihor.

De asemenea, imediat ce focarul a fost confirmat, autoritățile au impus o serie de ăsuri, precum: plasarea exploataţiei sub supraveghere; inventarierea animalelor existente în exploataţie , examinarea clinică a acestora şi recoltare de probe de sânge; întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecţie; sacrificarea animalelor din exploataţie (patru exemplare); ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci; dezinfecţia în totalitate a exploataţiei.

Recomandari