Icoane din mozaic italian şi foiţă de aur - acestea sunt elementele principale ale altarului Catedralei Mântuirii Neamului, altar ce va fi unic în ţara noastră. Cu două săptămâni înainte de sfinţire, se munceşte fără încetare ca totul să fie perfect. Însă construcţie e departe de a fi terminată. Reprezentanţii Patriarhie susţin că abia în 2024 picturile vor fi gata.
Zeci de muncitori lucrează în interiorul celei mai mari Catedrale pe care a avut-o România vreodată. Primele imagini din Altar arată că totul este aurit. Sunt icoane pictate de mână, cu foiţă de aur. O folie acoperă lucrarea, împotriva prafului.
Au apărut icoane şi pe o parte dintre pereţii catedralei. Acestea sunt din mozaic italian. Podeaua catedralei va fi integral din marmură, iar până în acest moment, investiţia este de aproape 105 milioane de euro.
Cu unul dintre cele opt lifturi se va putea urca până în cupolă de unde, va putea fi admirat întregul oraş.
1000 de muncitori lucrează la foc continuu în câte 3 ture, iar lucrarea este gata în proporţie de 75%, însă pictarea integrală a Catedralei urmează să fie gata abia în 2024.
Însă o primă împresie îşi vor putea face credincioşii cu ocazia sfinţirii Catedralei care va avea loc pe 25 noiembrie. Patriarhul Daniel împreună cu Patriarhul Ecunemic al Constantinopolului vor oficia slujba. 3000 de locuri sunt rezervate doar în interiorul lăcaşului sfânt.
Patriarhul Daniel şi-a dat binecuvântarea. Se va întâmpla în curând, este un moment ISTORIC
Însă până să intre Catedrală, enoriaşii vor trece prin spaţiul liturgic de 15 mii de metri pătraţi decorat cu fântâni arteziene. Iar celălalte clădiri vor fi spaţii pentru cazarea pelerinilor. Lângă Catedrală, va fi amenajat şi un parc de cinci hectare cu locuri de joacă pentru copii.
3 lucruri mai puţin ştiute despre Catedrala Mântuirii Neamului
- A avut mai multe amplasamente. Primul loc propus pentru edificarea monumentalei catedrale a fost actualul bulevard Ion C. Brătianu din centrul Bucureştiului. Însă, în anul când se petrecea asta, 1884, bulevardul cu pricina era realizat doar până la Colţea şi era plin de clădiri. Proiectul a fost abandonat fiindcă presupunea exproprieri şi demolări în masă pentru realizarea acestei megastructuri. În 1929 se lansează ideea construirii catedralei pe actualul amplasament al Teatrului Naţional şi al Hotelului Intercontinental, ambele construcţii nefiind nici măcar în proiect la acea dată.
- Cea mai mare donație anonimă.Către sfârșitul anului 1903, Monitorul Oficial al României anunța că prima donație privată pentru catedrală a fost făcută de un domn care dorește să rămână anonim, iar suma cedată se ridică la 192.500 de lei.
- Garanţie 500 de ani. Catedrala a fost proiectată şi construită să dăinuie cel puţin 500 de ani, spun constructorii. La tehnologia de azi şi la materialele de construcţii care există în prezent, 500 de ani par extrem de puţini.