Începând din această lună, controlorii STB nu vor mai purta vestele albastre cu inscripția „Control”, așa cum s-a întâmplat până acum. Decizia autorităților vine din cauza faptului că multe persoane aleg să nu mai plătească biletele când circulă cu mijloacele de transport în comun sau să o facă doar atunci când văd că urmează un control.
Controlorii STB renunță la vestele albastre cu inscripția „Control”
„În luna iunie 2022, STB SA a demarat un prim proiect în cadrul activității de supracontrol. S-au repartizat în traseu echipe de controlori care nu poartă vestele albastre cu însemnele CONTROL – STB SA. Așa cum era obișnuit până acum publicul călător.
Scopul acestei acțiuni este de a determina toți călătorii să circule cu titlu de călătorie valabil. De a elimina situațiile în care aceștia achitau călătoria doar la vederea vestelor de control”, se arată într-un comunicat de presă al STB, potrivit Mediafax.ro.
Compania susține că nu vesta albastră definește un controlor, ci documentele și echipamentele care le dau dreptul de a-i verifica pe călători. În general, supracontrolul are o menire clară. Pe de o parte să verifice dacă angajații companiei își fac treaba și pe de de alta, să descopere alți călători care circulă fără bilet.
În acest context, STB a anunțat înființarea unui nou departament de supracontrol. Compania declară că „STB SA a înființat Biroul de Supracontrol pentru eficientizarea activității de verificare a titlurilor de călătorie în mijloacele de transport public”.
Cum recunoaștem controlorul în mijloacele de transport în comun
Pentru a evita însă situațiile neplăcute în care o persoană să pretindă că e controlor și ne cere dovada călătoriei sau intenționează să ne amendeze, trebuie să știm cum să recunoaștem adevăratul controlor atunci când este cazul.
Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la calitatea de controlor, echipele de supracontrol dețin următoarele documente și sunt obligate să le prezinte călătorilor:
- Legitimația de control, ce conține poza și datele de identificare ale angajatului STB SA (nume, prenume și numărul de serviciu);
- Card de identitate (card de operator cu aplicație de control activă), ce conține, de asemenea, poza și datele de identificare ale angajatului STB SA (nume, prenume și numărul de serviciu), prin intermediul căruia controlorii legitimații călătorie se autentifică și trec validatoarele în stare de control. Acest card nu poate fi clonat și se află în posesia angajaților doar în timpul programului de lucru.
- Echipamentul de control pe care este instalată aplicația de verificare a cardurilor de călătorie.
De asemenea, Societatea de Transport București a mai precizat că fără echipament de control și fără card de identitate, NU se pot emite carduri de suprataxă.
„Mecanismele de verificare și autentificare a angajaților în procesul de verificare a titulurilor de călătorie sunt corelate, tocmai pentru a elimina posibilitatea ca alte persoane să poată efectua controlul. Prin urmare, nu vesta albastră definește un controlor de legitimații călătorie, ci documentele și echipamentele mai sus menționate.
Echipele de controlori legitimații călătorie sunt instruiți ca la momentul controlului să prezinte legitimația de serviciu (cardul de operator) și delegația de control", se mai arată în comunicatul STB.