Diferenta dintre carnea cruda si cea gatita e vizibila. Lucru recunoscut si de reprezentantii industriei alimentare care avertizeaza ca si in Romania exista carne de pui injectata cu apa peste nivelul de 4,5 procente admis de Uniunea Europeana.
Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara spune ca intre 80% si 90% dintre puii din comert sunt injectati cu apa.
“Este o smecherie prin care tu scoti banii din buzunarul cumparatorului, mintindu-l in fata. Pacalesti consumatorul vanzandu-i apa la pret de carne”, explica Sorin Minea, presedinte Romalimenta.
Carnea proaspata de pui este injectata cu niste ace foarte fine, spun specialistii, astfel incat procedeul sa nu fie vizibil. De cealalta parte, crescatorii de pasari spun ca fermele din Romania respecta intocmai legislatia europeana, iar inspectorii sanitar-veterianri spun ca nu au gasit niciun caz in care cantitatea de apa a fost depasita.
Pana cand situatia se va lamuri, comerciantii care injecteaza apa in carnea proaspata de pui trebuie sa stie ca risca amenzi pana la 50.000 de lei. Bulgaria a luat de curand decizia de a scoate de pe piata carnea de pui injectata. Comerciantii trebuie sa scape urgent de produsele care contin pana la 25% apa. Producatorii din Romania se tem ca acestea vor ajunge pe piata romaneasca.
In primele 10 luni ale anului trecut, Romania a importat din Bulgaria peste 6.000 de tone de carne de pui.