Live acumFilm: A fost odata un print
Prime Time 20:00Film: Homefront: Orasul fara legi

Atenție, români! Poți primi înapoi bani cheltuiți la cumpărături! Ce trebuie să faci

Atenție, români! Începând cu data de 31 martie vom putea recupera o parte din banii cheltuiți la cumpărături! Ce trebuie să faci?

Atenție, români! Începând cu data de 31 martie vom putea recupera o parte din banii cheltuiți la cumpărături! Ce trebuie să faci?

Ne-am obişnuit să aruncăm ambalaje fără să ţinem cont de sortare şi reciclare. Însă, peste doar o lună, asta o să ne coste bani!

Garanţia pe sticlă se întoarce. Pentre fiecare recipient vom plăti în plus 50 de bani, pe care îi vom recupera dacă îl ducem înapoi la magazin. Noua taxă, care va intra în vigoare din 31 martie, ar trebui să îi încurajeze pe români să recicleze. Mai ales că ţara noastră este codaşă la acest capitol. Iar pentru asta riscăm amenzi de sute de mii de euro pe zi.

De exemplu, pentru o navetă de 20 de sticle de bere plăteam 50 de lei. Acum vom achita în plus o garanţie de 50 de bani pentru fiecare sticlă. Adică 60 lei. Dacă ducem cele 20 de sticle înapoi la acelaşi supermarket sau lanţ de magazine de unde le-am cumpărat, împreună cu bonul fiscal, vom putea recupera cei 10 lei.

Nu vor putea fi reciclate borcanele şi nici sticlele de şampanie. Pe eticheta fiecărui produs va scrie clar dacă ambalajul este reutilizabil. Din depozitele magazinelor, sticlele vor ajunge înapoi la producător.

Rata de reciclare acum este de 5 la sută. Autorităţileau obligaţia ca până la finalul anului să recileze 45% din masa de materiale ce pot fi reutilizabile. Însă România, alături de 13 ţări din Uniunea Europeană, risca să nu îşi atingă ţinetele de recilare nici anul acesta, caz în care Comisia Europeana va aplica sanţiuni foarte dure. Amenzile pot ajunge la câteva sute de mii de euro pe zi.

Recomandari