Antena Căutare

Babele martie 2019. Ce nu ai voie să faci până pe 9 martie! Aduce mare ghinion!

Babele martie 2019. Ce nu ai voie să faci începând de azi, 1 martie, și până pe 9 martie! Aduce mare ghinion!

Babele martie 2019. Ce nu ai voie să faci până pe 9 martie! Aduce mare ghinion!
babele martie 2019

Babele martie 2019. Ce nu ai voie să faci începând de azi, 1 martie, și până pe 9 martie! Aduce mare ghinion!

Odată cu Ziua Mărțișorului, 1 martie, am intrat în Zielele Babelor, 9 la număr, asociate în folclor cu legenda Babei Dochia, mama lui Dragobete. Tradiția spune că alegerea unei babe, îți oferă indicii prețioase despre viitorul tău, iar nesocotirea tradițiilor acestor zile aduce mare ghinion în viața oamenilor.

Babele de martie. Cum îți alegi baba și ce semnficație are fiecare zi

Babele Martie 2019. Povestea Babei Dochia

Legenda spune că Baba Dochia era mama lui Dragobete, un falnic tânăr care s- a căsătorit fără binecuvântarea mamei lui, motiv pentru care aceasta s-a transformat în dușmanul nurorii sale.

Într-o zi rece de iarnă, femeia i-a dat nurorii sale poruncă, și anume, să meargă la râu și să-i spele un ghem de lână neagră până acesta devine alb.Fata i s-a supus soacrei sale, a frecat lâna până ce sângele i-a șirot din degete, dar, cum, era și normal, lâna nu și-a schimbat culoarea. A început să plângă de disperare, deoarece nu se putea întoarce acasă, la Dragobete, fără a îndeplini sarcina.

Lacrimile soției lui Dragobete l-au impresionat chiar pe Domnul Iisus, care i-a apărut în cale și i-a dat o floare roșie pentru a spăla lâna cu ea. Dintr-odată, lâna s-a albit, iar fata s-a întors acasă fericită.

Baba Dochia s-a înfuriat din cale-afară auzindu-i povestea, crezând că e primăvară și că chiar Mărțișor îi oferise floarea. S-a îmbrăcat cu nouă cojoace, sau 12, în căutarea primăverii. Călătorește, iar soarele o face să-și scoată cojoacele rând pe rând până nu-i mai rămâne nici unul. Dar vremea, schimbătoare cum e, a făcut-o să înghețe instantaneu.

Tradiții și superstiții de Ziua Babelor. Cum se aleg babele

În popor, circulă două variante legate de alegerea unei zile. Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile, cu menţiunea că această alegere trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie. O altă variantă este alegerea babei în funcţie de ziua de naştere. Mai exact, o persoană născută între 1 şi 9 (indiferent de lună), va avea baba conform cu ziua respcectivă. În caz că data naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel: dacă cineva este născut pe 28 mai, baba se calculează astfel: 2+8=10, 1+0= 1, astfel că baba va fi pe 1 martie.

Babele martie 2019. Ce nu ai voie să faci până pe 9 martie și ce tradiții să respecți

Nu ai voie să uiți de rugăciunile zilnice pentru casă și familie, ocrotirea în fața pericolelor. Se spune că mamele de oieri trebuie să ducă o turtă de porumb sau grâu pentru că turmele fiilor lor să fie protejate și ferite de pericole.

Nu ai voie să iei ouăle din cuibare timp de 9 zile. Trebuie păstrate acolo pentru ca acestea să aibă spor la ouat tot anul.

Nu e bine să arunci gunoiul din casă până pe 9 martie. Se spune că bolile și necazurile se vor înmulți și se vor abate asupra ta.

sursa foto:telegrama.ro

Acuzații grave la adresa medicilor din Buftea, după ce un copil a intrat în convulsii! Doctorii: ”A fost o sarcină nesup... Atenție, români! Pastilele de gripă, periculoase pentru sănătate! Dropsurile îți pot aduce alte boli, din cauza conținut...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x