- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
De ziua lui Constantin Brâncuşi, statul român a investit 40 de mii de euro în expoziţii aniversare. Muzeul Naţional de Artă i-a întâmpinat pe vizitatori cu lucrări din perioada de tinereţe a marelui sculptor. Însă, dacă în Bucureşti au existat vizitatori, la el acasă, Constantin Brâncuşi a fost uitat.
Doar trei turiști au trecut pragul casei muzeu de la Hobița. Nici la Târgu Jiu, acolo unde se află cea mai importantă moștenire a sculptorului, românii nu s-au îngrămădit să-şi amintească de el.
Turiștii care ajung pe urmele lui Brâncuși, la Hobița, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, pentru că sunt nevoiți să meargă pe un drum plin de gropi. Iar după ce se termină asfaltul, începe un drum de pământ spre casa lui marelui sculptor.
Din locuința în care s-a născut sculptorul nu au mai rămas decât câteva bârne. Totul s-a prăbușit din cauza trecerii timpului și a intemperiilor.
Autoritățile au reușit să preia ruinele de la urmașii lui Brâncuși. Au în plan să le pună în valoare în curtea casei muzeu. Procedurile sunt însă de durată, dar primarul se bucură că a reușit și acest lucru. În rest, totul a fost pustiu de Ziua Brâncuși în satul de unde a plecat sculptorul.
La Târgu Jiu momentul a fost marcat prin expoziții de fotografie și conferințe. Sculpturile din piatră semnate de Brâncuşi sunt însă năpădite de mușchi și au nevoie urgent să fie restaurate. Ministerul Culturii promite că va aloca fondurile necesare ca lucrările brâncușiene să fie curățate.
„Va fi finanțată o lucrare de proiectare, expertizare a întregului ansamblu. E o etapă importantă”, a spus Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.
„În această primăvară, va trebui să avem o intervenție de urgență, biocidare, desprăfuire, anumite reparații la stabilizarea chiturilor care sunt la opere pentru că sunt din piatră, stau de peste 80 de ani în aer liber”, a spus Adrian Tudor, viceprimar Târgu Jiu.
Nici la 144 de ani de la nașterea lui Brâncuși, statul român nu a reușit să ducă operele sale acolo unde le este locul, pe lista Patrimoniului Mondial. UNESCO ar putea da verdictul chiar în această vară.
Galaţi: Percheziţii într-un dosar privind posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari ai ISU, în relaţia cu CJ... „Au chinuit-o”! Cum a ajuns să arate un bebeluș de cinci luni, internat o săptămână într-un spital românesc. Imagini ter...