Pentru viitoarele mămici este o informație vitală perioada concediului, dar și tot ce ține de banii pe care îi încasează în tot acel timp.
Zilele libere pentru a le petrece cu bebelușul sunt, de asemenea, importante, pentru acestea.
Care sunt veniturile încasate în timpul concediului prenatal. Ce drepturi ai din punct de vedere legal în România
Conform OUG 158/2005, art. 39, alineatul 1, concediul prenatal este de 126 de zile. Acesta este acordat pe o perioadă de 63 de zile înainte de nașterea copilului.
Concediul prenatal este parte din indemnizația de maternitate, aceasta fiind formată și din concediul postnatal, tot de 63 de zile.
Concediul postnatal este cunoscut în popor și ca perioadă de lăuzie. Viitoarele mămici trebuie să știe că cele două concedii pot fi compensate între ele cu acordul medicului, conform unei surse.
Potrivit legii, acestea trebuie să îndeplinească o condiție, și anume să rămână minimum 42 de zile pentru concediul postnatal.
Concediul prenatal poate fi luat și după nașterea copilului, în perioada de concediu postnatal. Însă în această situație, viitoarea mămică trebuie să se prezinte la serviciu până în ultima lună de sarcină.
Astfel că, cele care optează pentru această variantă își iau totalul de 126 de zile după naștere. Ele sunt plătite cu 85% din salariul brut, însă 25% revine CAS, după naștere.
În cazul în care viitoarele mămici optează pentru liber în cele 63 de zile de dinainte de naștere, ele vor avea un concediu mai lung, adică mai bine de doi ani. Aici intră și concediul de îngrijire copil, care durează un an și zece luni. Două luni de concediu revin tatălui.
Potrivit sursei menționate anterior, concediul prenatal se calculează conform OUG nr. 158/200, care prevede ca valoarea indemnizației de maternitate să fie de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din are se constituie stagiul de asigurare.
Pentru această indemnizație se ia în calcul la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar. Astfel se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă. Suma rezultată este vital, dat fiind că se ia în calcul pentru totalul indemnizației de creștere copil.
Citește și: Mămicile pot primi 2.000 de lei în plus de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Pentru concediul prenatal, deși un tip de concediu medical, nu se plătește niciun fel de asigurare de sănătate. Totodată, nu se achită impozite, ci doar plata CAS, care ajunge la fondul de pensii.
De exemplu, dacă în ultimele luni viitoarea mămică a avut salariul de 5.400 de lei brut pe lună, se calculează astfel: 5.400 X 85% = 4.590 lei – 25% (CAS) = 3.442 lei.
Astfel că, aceasta încasează în timpul concediului de maternitate suma rezultată mai sus.
Consumul de alcool este și mai periculos dacă ai această grupă ce sânge. La ce riscuri te supui... Nadia Comăneci a ținut un discurs pentru români, îndemnându-i să iasă la vot. Ce a spus despre primul tur...