Românii sunt foarte atenți la prețul alimentelor atunci când pășesc într-un magazin. În ultimul an mai multe produse s-au scumpit, fapt care i-a determinat pe consumatori să renunțe la un anumit fel de mâncare pe care obișnuiau să-l servească zilnic sau chiar la ieșirile în oraș.
Atunci când merg să se aprovizioneze întru supermarket sau hipermarket, tot mai mulți români iau în calcul un buget fix alocat pentru produsele de bază. De asemenea, puțini sunt cei care mai scot bani din buzunar pentru a avea pe masă alimente de renume, cu un preț piperat.
Scumpirile i-au făcut pe oamenii să se întrebe ce sumă cheltuie lunar pe lună, în România. Un studiu realizat de picodi.com arată că 25,2% din cheltuielile pentru bunuri și servicii în România se duc pe mâncare și băuturile nealcoolice. Printre țările care au avut un rezultat similar se numără: Tunisa (24,2%) Mexic (26,2%), și Turcia (27,3%).
Dintre țările incluse în clasament, cel mai mare procent de cheltuieli pentru alimente se regăsește în Nigeria, Myanmar și Kenya – 59%, 56,6% și, respectiv, 56,1%.
Câți bani trebuie să scoată un român lunar din buzunar pentru alimente
Conform sursei citate care a verificat datele statistice din 105 țări și a calculat câți bani cheltuiesc oamenii pe mâncare în întreaga lume, românii scot din buzunar în fiecare lună 171 de euro (851,01 lei) pentru alimente.
Așadar, se pare că România ocupă locul 55 în clasamentul realizat de picodi.com în ceea ce privește cheltuielile pe produsele alimentare la nivel european, dar și mondial.
În ce țări se fac cele mai mici cheltuieli pentru mâncare
Cele mai mici cheltuieli pentru mâncare se fac în Ucraina (98 EUR/lună), Belarus (89 EUR/lună) și Moldova (88 EUR/lună). Așadar, cetățenii acestora lasă în magazin aproximativ 500 de lei lunar.
Unde se fac cele mai mari cheltuieli pentru alimente
Cei care trebuie să scoată din buzunar sume uriașe de bani pentru a pune pe masă diferite produse alimentare sunt elvețienii, norvegienii și danezii. Așadar, țările din Europa în care cheltuielile pentru mâncare ajung la aproximativ 1.700 lei sunt: Elveția (325 EUR/lună), urmată de Norvegia (308 EUR/lună) și Danemarca (281 EUR/lună).
Citește și: Ce s-a întâmplat după ce o femeie a pus făina în chiuvetă. Trucul care te scapă de cheltuieli în plus
De asemenea, trebuie menționat faptul că prețurile sunt destul de ridicate în aceste state.
Cum arată cheltuielile unei gospodării în România, potrivit Institutului Național de Statistică
Institutul Național de Statistică a pus la dispoziție informații despre cheltuielile unei gospodări în România, în 2023. Așadar, cheltuielile totale medii lunare ale populației au fost de 5971 de lei pe o gospodărie (2393 de lei pe o persoană) și au reprezentat 85,6% din veniturile totale.
Produsele alimentare și băuturile nealcoolice costă în jur de 1301 de lei pe o gospodărie. Românii mai scot din buzunar 682 de lei pe o gospodărie pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili. De asemenea, pentru băuturi alcoolice și tutun se mai adaugă 271 de lei pe o gospodărie, potrivit.
Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce reprezintă sărbătoarea iubirii la români și ce înseamnă dacă ești născut în acea ... De 8 martie, doamnele și domnișoarele pot primi tichete cadou. Ce valoare vor avea în acest an...