Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, ASF a amendat Euroins cu peste 16 milioane de lei în total, sancţiuni rezultate din 17 acţiuni de control.
În ultimii opt ani, a patra companie mare de asigurări intră în insolvenţă. Pe rând, au intrat în insolvență Astra în 2015, Carpatica în 2016, City în 2021 și acum Euroins, potrivit Antena 3 CNN.
Euroins intră în insolvență! Lovitură pentru propietarii de autoturisme, în condiţiile în care preţurile poliţelor RCA au crescut cu 71% anul trecut. Ce se întâmplă cu șoferii
Ce se întâmplă cu cei care au polițe la Euorins, pentru că vorbim de 2,5 milioane de șoferi, ei bine, aceștia vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare a Asiguraților. Însă problema se adâncește, pentru că odată intrată în insolvență compania, pot exista service-uri auto care ar putea să refuze să facă reparații pentru că nu augaranția că își vor primi banii înapoi.
Românii vor fi despăgubiți din Fondul de Garantare a Asiguraților, de care s-a folosit deja City Insurance atingând un procent de peste 60%. Pentru cei de la Euorins ar mai rămâne 40%
Acest fond de garantare a fost folosit și atunci când City Insurance, folosind resurse de peste 60% din rezervele FGA, în 2022. Deci ce ar mai rămâne pentru asigurații de la Euorins? Doar 40%! Peste 60% din rezervele financiare adunate în mulți ani de Fond s-au consumat în 2022, notează Libertatea.ro.
Citește și: Ce amenzi usturătoare riscă șoferii din România dacă sunt prinși folosind telefonul mobil la volan în 2023
Situația nu este una foarte clară la aceste momente, dar nemulțumirea românilor vine pe fondul ridicării prețurilor anul trecut la polițele RCA. În acestă situație, ASF ia în calcul plafonarea prețurilor RCA. O măsură similară a fost luată în anul 2016, de către Guvernul Dacian Ciolacu pentru o perioadă de șase luni. Acestă decizie, însă, a fost sancționată de Comisia Europeană.
ASF a decis insolvența Euroins, liderul pieței în asigurări RCA
La data de 30.06.2022 societatea nu deţinea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie care se menţine şi la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei, potrivit News.ro.
”Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, arată ASF.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro
(P) Dezvoltarea personală nu este doar pentru adulți. Impactul unor cursuri pentru copii asupra personalității adolescen... I-a oferit femeii care stătea lângă el în avion o sumă imensă de bani pentru a face un lucru ieșit din comun. Cum a reac...