Pe străzi sau în iarbă găsim numeroase mucuri de țigară aruncate de către fumătorii prea grăbiți sau prea indiferenți. Totuși, o descoperire recentă scoate la iveală un detaliu șocant. Ce se întâmplă în locurile în care țigările sunt arucate la voia întâmplării?
Nu mai este nicio surpriză faptul că mucurile de țigară au devenit parcă o parte semnificativă din peisajul ce ne înconjoară. Pe jos, pe asfalt sau prin iarbă, acestea sunt aruncate la voia întâmplării de către fumători. Ce se întâmplă totuși în locul în care există chiștoace și cât de mult ne afectează?
Trilioane de mucuri de ţigări ajung în fiecare an în mediul înconjurător şi reprezintă un risc pentru dezvoltarea plantelor, sugerează un studiu efectuat în Marea Britanie.
MUCURILE DE ȚIGARĂ, UN PERICOL REAL
Circa 4,5 trilioane de mucuri de ţigară sunt aruncate anual, acestea fiind forma de poluare cu plastic a planetei cel mai des întâlnită.
Prezenţa mucurilor de ţigări în sol reduce succesul germinării unor plante și afectează inclusiv structura rădăcinii și a tulpinii, se arată în concluziile studiului publicat în jurnalul Ecotoxicology and Environmental Safety.
Majoritatea mucurilor de ţigări conţin un filtru fabricat din fibre de acetat de celuloză, un tip de bioplastic, dar şi plastifianţi.
În urma studiului s-a descoperit că filtrele de la ţigările care nu au fost fumate au avut acelaşi efect asupra dezvoltării plantelor ca şi filtrele utilizate, ceea ce indică faptul că rezultatul nociv asupra vegetaţiei este consecinţa prezenţei filtrului în sine, chiar şi în absenţa substanţelor toxice eliberate prin arderea tutunului. Nivelul scăzut al vegetației contribuie la creșterea nivelului de dioxid de carbon, lucru negativ pentru sănătate.
''Deşi sunt o prezenţă obişnuită pe străzi şi parcuri din lumea întreagă, studiul nostru este primul de acest tip care demonstrează impactul mucurilor de ţigări asupra plantelor'', a declarat autoarea principală a cercetării, Dannielle Green, specialistă în biologie în cadrul ARU.
Cercetătoarea a adăugat că este nevoie de mulţi ani, chiar decenii, pentru ca filtrele să se descompună în mediul înconjurător.
Sursa: Agerpres
Bărbatul care l-a înjunghiat cu un cuţit, în picior, pe un poliţist din județul Tmiș, reținut pentru 24 de ore... Alex a fost mușcat de o viperă într-un parc din Deva. Mama e disperată: „Tremură, mâna e umflată de venin"...