- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Așadar, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, măsurile luate în perioada verii pentru gestionarea pandemiei de coronavirus vor fi analizate, iar în funcție de rezultatele acestora, autoritățile vor ști ce măsuri trebuie să ia în septembrie, atunci când va începe noul an școlar.
De asemenea, el a explicat că există un grup de lucru, o comisie mixtă la nivelul Ministerului Educaţiei, sub conducerea vicepremierului Raluca Turcan, care va pregăti măsuri pentru gestionarea începutului anului şcolar.
”Eu am spus încă de la început, ne vom gestiona perioada de vară, vom evalua fiecare etapă, iar în apropierea lunii septembrie vom vedea și cum prognozăm o următoare perioadă, inclusiv începutul anului şcolar. De o săptămână jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan, este o comisie mixtă cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educaţiei, anumite direcții, care pregătesc reînceperea anului școlar. Avem scenarii, de la cele mai sumbre până la cele adaptate”, a spus Nelu Tătaru.
Întrebat care este recomandarea lui la acest moment, ministrul Sănătății a îndemnat la precauție: ”În acest moment, pentru toată lumea, înseamnă să ne revenim, să respectăm... Nu mă gândesc (la începerea școlilor - n.r.), noi adaptăm evoluția. La apropierea începutului anului școlar, să spunem sfârșitul lunii august, o să spunem ce putem să facem în 15 septembrie sau cum suntem. Pregătim acest moment, cu tot ce înseamnă măsuri. Sfatul ar fi cel precaut.c a acestui primului moment pandemic. Ne-am bucurat un pic cam devreme, am trecut-o în alt registru un pic cam devreme”, a explicat Nelu Tătaru.
Tătaru: ”Nu mai avem acum pârghii ca să controlăm epidemia!”
De asemenea, ministrul Sănătății a declarat că situația este incertă în România, întrucât în ultimele două zile s-au externat la cerere 550 de persoane, între care și persoane asimptomatice. Tocmai de aceea, el susține în acest moment autoritățile nu mai au pârghiile necesare ca să intervină, iar răspândirea intracomunitară a crescut.
”Recomandăm corpului medical pentru a-i face pacientului care se externează la cerere o trecere în revistă a bolilor pe care le are, ale simptomelor, să-i explice că e mai bine pentru el ca să rămână internat. Dacă nu se reușește, atunci să le explice foarte clar ce au de făcut acasă”, a declarat ministrul la Digi 24.
Bilanțul persoanelor infectate se apropie de 30.000 în România
Până luni, 6 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 29.223 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.413 au fost externate, dintre care 20.213 de pacienți vindecați și 1.200 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.
În același timp, numărul persoanelor decedate din cauza infecției cu noul coronavirus a ajuns la 1.768.