Antena Căutare

Ce trebuie să știe proprietarii care stau la bloc și au termopane. Sunt obligați prin lege. Amenda este de 4.000 de lei

Proprietarii de apartamente cu geamuri termopan, în special în bucătării, trebuie să fie atenți la aceste reglementări esențiale. Iată mai jos despre ce este vorba!

Galerie
Ce trebuie să știe proprietarii care stau la bloc și au termopane. Sunt obligați prin lege. Amenda este de 4.000 de lei | Shutterstock

Pe lângă respectarea normelor impuse de administrația blocului, există și reglementări legale specifice. Pentru românii care locuiesc la apartament și folosesc aparate pe bază de gaze, precum aragaze sau centrale termice, sunt obligați să instaleze detectoare de gaz. Această măsură nu este doar o recomandare, ci o obligație conform legii, având scopul de a proteja locatarii de posibilele accidente cauzate de scurgeri de gaze, potrivit click.ro.

Citește și: „Ceafă de porc și mititei” pe grătar la etajul 8 în capitală. Ce amenzi riscă românii care-și fac poftele fără să respecte legea

Amenzi de până la 4.000 de lei pentru locuitorii de la bloc care au termopane și fac această greșeală

Potrivit Ordinului nr. 5/2009 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), există cerințe tehnice stricte pentru instalațiile de gaze naturale.

Articolul continuă după reclamă

Printre acestea se numără necesitatea unui volum minim de aer în încăperi și menținerea unei ventilații adecvate pentru siguranța utilizatorilor. Aceste norme sunt esențiale pentru prevenirea acumulării de gaze nocive și pentru asigurarea unui mediu sigur în locuințele dotate cu feronerie termopan.

În încăperile unde sunt instalate aparate pe bază de gaze, feroneriile trebuie să fie adecvate pentru a preveni accidentele. Legislația impune ca feroneriile să reziste la presiuni de cel puțin 1.180 Pa și să aibă o suprafață minimă de 0,03 mp pentru fiecare metru cub de volum net în clădiri din beton armat, respectiv 0,05 mp în construcții din zidărie, potrivit sursei citate mai sus.

Pentru feroneriile din sticlă cu grosime mai mare de patru mm sau de tip special, cum ar fi termopanele, este obligatorie instalarea unor detectoare de gaz automate. Aceste detectoare au capacitatea de a închide automat conducta de alimentare cu gaze atunci când detectează o concentrație periculoasă de metan, oferind astfel o protecție suplimentară.

Când trebuie schimbate detectoarele de gaz

În același timp, locatarii trebuie să fie atenți la obligația de a schimba detectoarele de gaz înainte ca acestea să depășească durata standard de utilizare, potrivit Ordinului ANRE nr. 179/2015, citat de click.ro.

Nerespectarea acestor cerințe tehnice poate conduce la amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei. Este important ca proprietarii să își cunoască obligațiile și să ia măsurile necesare pentru a evita sancțiunile și, mai ales, pentru a asigura siguranța propriei locuințe.

Citește și: Ce au putut niște români să își facă în scara blocului. Oamenii au ignorat că e vorba despre un spațiu comun

(P) Universitatea Româno-Americană: Perioada de înscriere la sesiunea de admitere de toamnă, până pe 13 septembrie... Rezultate Loto azi, 5 septembrie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci Sambata, 14.09.2024, 14:57
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x