Antena Căutare

Cum a ars pacienta pe masa de operație de la Spitalul Floreasca. Personalul medical a făcut cinci greșeli uriașe 

Chirurgul Mircea Beuran a ajuns în faţa poliţiştilor! În declaraţia sa de martor, reputatul chirurg spune că nu are nicio vină pentru incendiul din sala de operaţii de la Floreasca. În timp ce poliţiştii şi procurorii încă strâng probe, o echipă Observator a refăcut scena tragică. Pentru că au existat controverse privind biocidul folosit am vrut să vedem, alături de specialişti, cât de mare e pericolul într-un astfel de caz. Experimentul a avut loc într-un mediu controlat. Atenţie, urmează detalii şi informaţii care vă pot afecta emoţional.

”Substanţa dezinfectantă am lămurit-o, că furazolidonul are în compoziţie elementul care aduce alergia. Sunt studii care se fac.”, a declarat Beuran după ce a ieșit de la audieri.

Medicul Mircea Beuran a stat aproape trei ore de vorbă cu poliţiştii. A răspuns punct cu punct tuturor acuzaţiilor care l-au înlăturat de la şefia secţiei de Chirurgie de la spitalul Floreasca. Profesorul susţine în continuare că pacienta care a ars pe masa de operaţie era alergică la iod. Iar atât el, cât şi echipa lui medicală, au respectat toate protocoalele.

În paralel cu ancheta poliţiştilor, continuă şi cea a Ministerului Sănătăţii. Corpul de control a identificat cel puţin cinci greşeli flagrante care s-au făcut în sala de operaţie. Scena tragică în care pacienta a luat foc a fost refăcută astăzi în cadrul unui experiment Observator.

Conform anchetei Corpului de Control, prima greşeală a fost cea a rezidentului din anul 5 care a dezinfectat pacienta şi câmpul operator. 10 minute a durat întreg procedeul. La ora 9 şi 26 de minute, în sala de operaţie a intrat şi medicul specialist. El ar fi pornit bisturiul un minut mai târziu.

Intervenţia a fost simulată de o echipă Observator după aceiaşi timpi de reacţie. Mai întâi a fost șters manechinul în zona abdominală, după care turnați 200 de ml de substanță pe manechin. A fost creată apoi scânteia aceea făcută de bisturiul electric, iar flacăra s-a extins rapid.

Medicii nu au aşteptat evaporarea biocidului. Aşa se explică viteza cu care focul s-a răspândit. Exact ca în sala de operaţie, un fum negru şi înecăcios s-a răspândit şi în hala în care am făcut experimentul. Pompierii au fost nevoiţi să intervină în mai puţin de un minut.

Cearşaful cu care a fost acoperit manechinul a ars aproape în totalitate. La fel de afectată a fostşi zona peste care au turnat pompierii dezinfectant. Aproximativ câteva secunde a durat până când a izbucnit focul. De altfel, asta spune şi rezidenta de anul 1, că la 10-15 secunde de la folosirea electrocauterului, s-a simţit miros de priză arsă, iar când au îndepărtat câmpurile, au văzut flăcările.

Decizia de moment a anestezistului de a opri tubul de oxigen din sală a prevenit o explozie. O spun şi pompierii. Întreaga echipă de medici care a asistat la incendiu a dat explicaţii poliţiştilor. Însă ancheta pentru ucidere din culpă este abia la început.

Accident deosebit de grav pe pe drumul naţional Buzău – Ploieşti. Un camion a zdrobit un biciclist... Părinții cer ajutor pentru Eliana, fetița care la doi ani și jumătate luptă cu cancerul: "Aveam cel mai vesel copil...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x