Antena Căutare

Cine sunt românii care pot beneficia de pensie din mai multe țări. Cât trebuie să muncească în străinătate

Cei care au lucrat în mai multe țări pot beneficia de pensii mai mari, în cazul în care îndeplinesc anumite condiții. Iată despre ce este vorba!

Cine sunt românii care pot beneficia de pensie din mai multe țări. Cât trebuie să muncească în străinătate Galerie
Cine sunt românii care pot beneficia de pensie din mai multe țări. Cât trebuie să muncească în străinătate | Shutterstock

În unele țări europene trebuie să lucrezi o anumită perioadă de timp pentru a beneficia de pensie, chiar dacă în alte state ai reușit deja să acumulezi numărul de ani necesari pensionării.

Așadar, la calcularea pensiei comunitare se ține cont de toate perioadele lucrate în alte țări UE, ca și cum ai fi lucrat tot timpul în acea țară. Doar în acest fel ai putea avea dreptul la o pensie, potrivit Antena 3 CNN.

Citește și: Pensia de urmaș în 2024. Cine o poate primi și care sunt condițiile de eligibilitate

Românii care pot lua pensie din mai multe țări

Mai exact, dacă ai lucrat patru ani în Germania și 32 în România, atunci în Germania ar fi trebuit să lucrezi minim cinci ani pentru a obține dreptul la o pensie, potrivit ziarulromanesc.de, citat de sursa menționată mai sus.

În acest fel, în mod normal, nu ai putea beneficia de regimul de pensie german, pentru că ai lucrat doar patru ani. Însă, instituția care se ocupă de pensii în Germania trebuie să ia în considerare și anii în care ai lucrat în România. Ea recunoaște dreptul tău și la final îți oferă pensia pentru cei patru ani în care ai lucrat și contribuit în Germania.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Pe de altă parte, pentru contribuții pe o perioadă mai mică de un an, ar putea să se aplice o regulă specială. Cu toate că unele țări nu acordă pensie pentru perioade scurte de timp, contribuțiile tale din acele luni în acea țară nu vor fi pierdute. Ele vor fi considerate ca atare în țara în care ai lucrat cea mai mare perioadă, în cazul de față România.

Citește și: Un pensionar a reușit să obțină o pensie în valoare de 69 000 de lei! Cum a fost posibil acest lucru

Exemplu de calculul pensiei comunitare

  • Ai lucrat 20 de ani în Franța și 10 în Spania
  • Autoritatea franceză calculează pensia națională pentru cei 20 de ani în Franța. Să zicem, 800 de euro. Apoi calculează suma teoretică: cât ai fi primit pensie dacă ai fi lucrat toți cei 30 de ani în Franța. Să zicem, 1500 euro. La final, prorata, adică partea pentru anii care ai lucrat în Franța: 1500 euro x 20 ani în Franța împărțit la 30 ani total = 1000 euro. Ai dreptul la 1.000 euro.
Un bărbat din Cluj s-a revoltat când a privit bonul fiscal și a descoperit că a plătit „taxa de gătit” pentru mâncarea c... Bogdan Cristea, profesorul de limba română care a ajutat zeci de mii de elevi din România, în mod gratuit, trece prin cl...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x