- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În unele țări europene trebuie să lucrezi o anumită perioadă de timp pentru a beneficia de pensie, chiar dacă în alte state ai reușit deja să acumulezi numărul de ani necesari pensionării.
Așadar, la calcularea pensiei comunitare se ține cont de toate perioadele lucrate în alte țări UE, ca și cum ai fi lucrat tot timpul în acea țară. Doar în acest fel ai putea avea dreptul la o pensie, potrivit Antena 3 CNN.
Citește și: Pensia de urmaș în 2024. Cine o poate primi și care sunt condițiile de eligibilitate
Românii care pot lua pensie din mai multe țări
Mai exact, dacă ai lucrat patru ani în Germania și 32 în România, atunci în Germania ar fi trebuit să lucrezi minim cinci ani pentru a obține dreptul la o pensie, potrivit ziarulromanesc.de, citat de sursa menționată mai sus.
În acest fel, în mod normal, nu ai putea beneficia de regimul de pensie german, pentru că ai lucrat doar patru ani. Însă, instituția care se ocupă de pensii în Germania trebuie să ia în considerare și anii în care ai lucrat în România. Ea recunoaște dreptul tău și la final îți oferă pensia pentru cei patru ani în care ai lucrat și contribuit în Germania.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro
Pe de altă parte, pentru contribuții pe o perioadă mai mică de un an, ar putea să se aplice o regulă specială. Cu toate că unele țări nu acordă pensie pentru perioade scurte de timp, contribuțiile tale din acele luni în acea țară nu vor fi pierdute. Ele vor fi considerate ca atare în țara în care ai lucrat cea mai mare perioadă, în cazul de față România.
Citește și: Un pensionar a reușit să obțină o pensie în valoare de 69 000 de lei! Cum a fost posibil acest lucru
Exemplu de calculul pensiei comunitare
- Ai lucrat 20 de ani în Franța și 10 în Spania
- Autoritatea franceză calculează pensia națională pentru cei 20 de ani în Franța. Să zicem, 800 de euro. Apoi calculează suma teoretică: cât ai fi primit pensie dacă ai fi lucrat toți cei 30 de ani în Franța. Să zicem, 1500 euro. La final, prorata, adică partea pentru anii care ai lucrat în Franța: 1500 euro x 20 ani în Franța împărțit la 30 ani total = 1000 euro. Ai dreptul la 1.000 euro.