Antena Căutare

Colibasi - Puscăria primarilor

Penitenciarul Colibasi a devenit "resedinta" primarilor din inima Olteniei. Inchisi pentru fapte de coruptie, edilii se intalnesc ocazional, se incurajeaza si impart acelasi spatiu. Cu violatori, ucigasi si talhari. Jurnalul National a surprins viata fostilor alesi locali dincolo de gratii. Detinutii nu se pot plange insa. Anul trecut, statul roman cheltuia lunar pentru un detinut mult mai mult decat salariul mediu brut pe economie...


Cu toate acestea, Colibasiul pare o cusca mai mare. Inconjurata, impartita de sarma ghimpata, plase si arme. Desi au parte de un program strict, unii delincventi duc la puscarie un trai mai bun decat cel din libertate, plus ca se pot specializa.

"Detinutii au dreptul la munca, au dreptul de a presta o activitate de productie. Ei pot munci si in exteriorul penitenciarului, in agricultura, constructii sau amenajare de canalizari. In interior lucreaza la croitorie, spalatorie, tamplarie si chiar sculptura ori arta religioasa", a declarat comisarul Viorel Dinisor, directorul penitenciarului.

Si, ca un paradox, majoritatea detinutilor sunt prezentati ca fiind "persoane sensibile", data fiind inclinatia spre arta, descoperita dupa gratii. "Spre exemplu, biserica din incinta este o constructie inceputa undeva prin 1996. Toti peretii au fost pictati de detinuti, iar mobilierul este confectionat in atelierele de aici. La inceput, cand sunt adusi, nu vor sa auda de nimic. Usor, usor sunt angrenati si isi descopera inclinatiile artistice", a explicat Dinisor.


CLUBUL VESEL AL DETINUTILOR
Condamnatii au si ei drepturi. De aceea, in penitenciar le-au fost amenajate mai multe cluburi in care sa se distreze periodic. De regula, in aceste incaperi se dau spectacole, se citesc opere literare, se joaca teatru si au loc prezentari ale obiectelor iesite din mainile unor oameni care fie au ucis cu sange rece, fie au distrus alte vieti. Cert este ca Uniunea Europeana a impus anumite norme, care sa asigure infractorilor un trai ca cel de la pension.

Anul trecut, statul roman platea aproximativ 1.800 lei lunar pentru intretinerea unui detinut in inchisorile din tara, in timp ce salariul mediu brut pe economie depasea cu putin 1.700 de lei. Practic, statul cheltuieste pentru fiecare zi de detentie, in medie cate 60 lei. Din acesti bani, aproximativ 19 lei sunt doar pentru cazare si paza, 6 lei pentru hrana, iar restul pentru plata utilitatilor si pentru transportul catre instantele de judecata.

Tot articolul, in Jurnalul National

Spitalele de Urgenta vor fi deschise de Paste... Se scumpesc medicamentele!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x