Dublarea prețului gigacaloriei s-a votat în Consiliul General 33 de voturi pentru, 19 împotrivă și o abținere. Asfel de la 1 aprilie, bucureștenii o să plătească dublu pentru energia termică. Astfel, potrivit proiectului de hotărâre votat de consilieri, preţul energiei termice o să crească la 330 de lei fără TVA/gigacalorie (346,5 lei cu TVA), preţul actual fiind de 140 de lei/gigacalorie.
Primarul Capitalei a afirmat, înainte de ședința CGMB, că această dublare a prețului este necesară pentru a „echilibra întreg sistemul de termoficare”.
„Este o majorare necesară, pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul. Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare, care este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din anul 2011 şi prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea a oraşelor din România care au sisteme centralizate de termoficare”,
Ulterior, Nicușor Dan a făut o postare pe Facebook, explicând că „PMB va continua să subvenționeze semnificativ costul gigacaloriei”.
Cum a justificat Nicușor Dan dublarea prețului gigacaloriei
„Consiliul General al Municipiului București a votat majorarea prețului la gigacalorie pentru consumatorii casnici racordați la sistemul centralizat de termoficare. Noul preț care va fi plătit de bucureșteni este 330 de lei + TVA și va intra în vigoare pe 1 aprilie”, a anunțat Nicușor Dan.
„Consilierii generali și-au asumat această majorare impopulară și le mulțumesc că au făcut ce trebuie, fiindcă Primăria Generală nu mai putea susține singură creșterea puternică a costurilor cu termoficarea. PMB va continua, însă, să subvenționeze semnificativ costul gigacaloriei, tocmai pentru ca prețul plătit de bucureșteni să nu fie excesiv”, a mai spus primarul Capitalei.
Nicușor Dan a amintit că prețul gigacaloriei nu a mai fost majorat de 11 ani.
„Reamintesc că prețul gigacaloriei plătit de bucureșteni n-a mai fost mărit din anul 2011 și precizez că noul preț e comparabil cu prețurile din alte mari orașe. De exemplu, la Timișoara se plătesc 350 de lei pe gigacalorie, la Oradea 373 de lei pe gigacalorie, iar la Constanța 450 de lei pe gigacalorie. Aceste prețuri există din ianuarie / februarie, deci locuitorii acestor orașe au plătit sau plătesc facturi majorate și pentru lunile de iarnă. În Capitală, creșterea prețului la gigacalorie se va simți deocamdată mai puțin, pentru că am intrat în primăvară și în curând, timp de jumătate de an, nu va mai fi nevoie de furnizarea căldurii.
Rog bucureștenii să înțeleagă situația și îi asigur că n-am fi mărit acest preț dacă n-am fi fost obligați de realitățile economice”, a conchis Nicușor Dan.
La începutul lunii martie, prmeierul Nicolae Ciucă a făcut anunț important legat de plafonarea prețurilor la curent și gaze de la 1 aprilie 2022.
Care e noua structură a anului şcolar 2022-2023. Schimbările anunțate de Sorin Cîmpeanu: Se renunță la semestre și la te... Anunț de interes pentru bucureșteni! Decizia luată de Termoenergetica în Capitală...