Antena Căutare

Cum a reacționat Arhiepiscopul Tomisului când a aflat că s-a discutat ca ortodocșii și catolicii să petreacă Paștele împreună

Cei care au venit cu ideea ca ortodocșii și catolicii să petreacă Paștele împreună sunt fostul ambasador al României la Vatican, Teodor Baconschi, și profesorul Adrian Papahagi.

ips teodosie Galerie
Cum a reacționat Arhiepiscopul Tomisului când a aflat că s-a discutat ca ortodocșii și catolicii să petreacă Paștele împreună | Profimedia, Hepta

Conform Click!, mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicuț a fost de acord, dar Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie nici nu a vrut să audă de unificarea de Paște.

Citește și: Zonele în care va ploua în noaptea de Înviere. Cum va fi vremea în seara în care luăm Sfânta Lumină venită de la Iersualim

Cum a reacționat Arhiepiscopul Tomisului când a aflat că s-a discutat ca ortodocșii și catolicii să petreacă Paștele împreună

Teodor Baconschi, cu sprijinul profesorului Adrian Papahagi, a venit cu ideea ca ortodocșii să ia parte la Înviere în același timp cu catolicii, anunță sursa citată anterior. Inclusiv mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicuț a fost de acord cu ideea de unificare.

„Ar fi minunat dacă s-ar reuşi lucrul acesta, să se treacă pe stil nou și cu sărbătorile pascale pentru că celalalte sărbători cu dată fixă le ținem pe stil nou, și Crăciunul. Chiar dacă am sărbători pe stil nou și am fi în comuniune cu țările din apus, sfânta lumină tot ar coborî datorită credinței noastre”, a declarat mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicuț, conform Observatornews.ro.

Citește și: De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște 2023. Mulți credincioși nu cunosc adevăratul motiv

La rândul său, Arhieposcopul Tomisului IPS Teodosie a răspuns că nu este de acord cu acest lucru, motivându-și alegerea.

„Au catolicii sfânta lumina? N-au. Au alții? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor. Nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocși, sunt posturi mari, metanii, aspre, au lumina materială. Lumina care coboară la noi e realitate, nu simbol", a spus IPS Teodosie, conform sursei citate.

Purtătorul de câvânt al Patriarhiei Române nu exclude ideea ca ortodocșii și catolicii să petreacă împreună sărbătorile pascale.

„Nu trebuie să existe diferențe între lumina de la catedrala patriarhală și lumina din orice cătun în care trăiesc oameni frumoși și credincioși.

Citește și: Tradiții în Săptămâna Mare 2023. Ce obiceiuri există pentru fiecare zi din Săptămâna Patimilor

Este un timp în care noi înșine trebuie să dăm dovadă de mai multă sobrietate, decentă, căldură, în comunicarea și relația cu ceilalți, mai multă iertare, se intensifica postul de a ne deschide lăuntric spre celălalt, cu minusculă - aproapele nostru, spre celălalt, cu majusculă - Mântuitorul Cristos", a afirmat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt BOR.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Ce rugăciune trebuie rostită în Miercurea Mare și ce este „interzis” să facem în această zi de sărbătoare... Ce nu se face în Joia Mare. Obiceiuri și superstiții românești pentru ziua de 13 aprilie 2023...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x