Antena Căutare

Cum îi impozitează statul pe românii care lucrează în străinătate. Trebuie să ajungă de urgență la ANAF: "Sunt obligați să.."

Persoanele fizice care obțin din străinătate venituri din activități independente și care stau în țară mai mult de 183 de zile pe an trebuie să depună la Fisc o declarație, care de anul acesta a fost inclusă în Declarația Unică. 

Persoanele fizice care obțin din străinătate venituri din activități independente și care stau în țară mai mult de 183 de zile pe an trebuie să depună la Fisc o declarație, care de anul acesta a fost inclusă în Declarația Unică.

Potrivit articolului 59, aliniatul (2), din Codul fiscal, cele două condiții cumulative ce trebuie îndeplinite de românii care prestează periodic activități independente peste graniță sunt: centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România (averea, familia, copiii); persoana este prezentă în România „pentru o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat“.

Până acum, aceste persoane erau nevoite să depună Declarația 201, dar de anul acesta, respectiva declarație și alte șase au fost comasate în una singură, numită Declarație Unică, al cărei termen de depunere este 15 iulie 2018, pentru veniturile realizate în 2017. În 2019, declarația are termen de depunere pe 15 martie, iar la acea dată românii care muncesc mai puțin de șase luni pe an peste graniță declară veniturile încasate în 2018.

Cine depunea declarația

Concret, potrivit Ordinului Președintelui ANAF nr. 3695/2016 (modificat prin OPANAF nr. 3726/2017), sunt obligate să își declare la statul român veniturile obținute din străinătate persoanele fizice care desfășoară acolo activități diverse și „venituri din profesii liberale, venituri din activități de producție, comerț, prestări servicii, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, piscicultură, silvicultură, venituri sub formă de dividende, venituri sub formă de dobânzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, câștiguri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, alte venituri din investiții, venituri din pensii, remunerații/indemnizații ale membrilor consiliului de administrație/administratori/cenzori și alte venituri similare“ etc.

Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, conform Codului fiscal. Pentru veniturile realizate în 2018, declarația trebuie depusă până în martie 2019, iar impozitul aplicat este de 10%. Dacă plătitorul venitului reține impozit românului care lucrează (ca liber profesionist) în statul respectiv, iar acel impozit este final, atunci, la depunerea declarației în România, cetățeanul trebuie să facă dovada achitării impozitului în străinătate.

PAŞTE 2018. Ce trebuie să faci în Lunea Mare din Săptămâna Patimilor ca să îţi meargă bine... Trebuie să-ți schimbi buletinul? Te poți programa online, cu trei luni înainte, pentru unul nou. Cum se procedează și de...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x