Antena Căutare

Cum îți alegi centrala termică

Centrala termică este o piesă extrem de importantă într-o casă. De ea sunt legate confortul și căldura iarna, precum și apa caldă pe tot parcursul anului. De aceea, ea trebuie să fie durabilă, ușor de întreținut și, mai ales, să consume puțin.

Centrala termică este o piesă extrem de importantă într-o casă. De ea sunt legate confortul și căldura iarna, precum și apa caldă pe tot parcursul anului. De aceea, ea trebuie să fie durabilă, ușor de întreținut și, mai ales, să consume puțin.

Într-o lume în care resursele subsolului sunt din ce în ce mai puține și poluarea atinge cote alarmante, este de datoria fiecăruia să țină cont de aceste nevoi în achiziții. Începând cu anul 2015, a intrat în vigoare o directivă ERP a Uniunii Europene care prevede norme clare pentru reducerea emisiilor de carbon. Pentru centrale alimentate cu gaze naturale, aceasta a dus la două schimbări majore. Nu s-au mai putut fabrica și pune în vânzare centrale termice cu tiraj forțat cu putere mai mică de 400KW și pentru centrale termice în condensație au apărut etichetele cu clasificarea A+++, A, B etc, precum la frigidere, mașini de spălat etc. Astfel, cumpărătorii pot să își aleagă o centrală termică cu emisii de carbon minime și o clasă de consum economică.

Cum alegi centrala termică?

Stabilirea nevoilor casei sau apartamentului

Articolul continuă după reclamă

În primul rând, trebuie să vedem exact suprafața pe care trebuie să o încălzim, mai exact cubajul. Măsurăm fiecare cameră, în lung, în lat, în înălțime și calculăm câți metri cubi avem de încălzit. Apoi, înmulțim cu un coeficient de 45kcal și rezultă necesarul de kilocalorii. Majoritatea caloriferelor, a radiatoarelor cum sunt ele denumite corect, au randamentul măsurat în Watt. Atunci, ca să vedem exact cât de mare trebuie să fie caloriferul, înmulțim rezultatul obținut cu 1,16. O kilocalorie are 1,16 watt. Astfel, obținem necesarul de radiator într-o cameră.

Exemplu: o camera de 4Lx5lx3î=60 mc. 60mc x 45kcal = 2700 kcal. necesar pentru această cameră. Transformăm în watt, ca să vedem ce putere trebuie să aibă caloriferul care să o deservească: 2700x 1,16=3132 W. Adunăm acest necesar pentru toate camerele, inclusiv băile și vedem astfel ce putere trebuie să aibă de fapt centrala pentru a deservi corect întreaga locuință. Ca să vedem câte calorifere trebuiesc, întrebăm la magazinele de specialitate sau instalatorul de puterea fiecărui tip de calorifer. Pentru exemplul de mai sus, am avea nevoie de un calorifer din aluminiu de 600 x 1800 pentru o centrală termică în condensație, astfel încât camera să fie încălzită corect și consumul de gaze al centralei să fie mic, randamentul să fie maxim. Dacă mergem la un magazin de instalații sanitare, vom descoperi la fiecare tip de calorifer ce putere are în funcție de dimensiuni.

După ce am stabilit numărul de radiatoare și puterea pe care trebuie să o aibă centrala, putem să alegem modelul și firma de la care dorim să cumpărăm centrala. Iată ce trebuie să avem în vedere.

Spațiu necesar pentru amplasare

Sunt multe centrale termice care au nevoie de spatii laterale largi, pentru ca au componentele accesibile nu doar prin intermediul panoului frontal ci și lateral. Trebuie stabilit exact locul în care va fi amplasată și avut în vedere să se achiziționeze o centrală care poate să fie amplasată într-un spațiu restrâns. Acest aspect atrage după sine și ușurință în eventualele depanări service.

2. Clasa energetică

Consumul de energie este extrem de important. Alegeți o centrală care să fie din clasă superioară. Spre exemplu, o centrală termică Viessmann are eficiență energetică de 4 stele conform directivei europene 92/ 42 CE și are o eficiență energetică normată de până la 108%.

3. Părțile componente și tehnologiile lor novatoare

Părțile componente trebuie să fie de bună calitate, în special schimbătorul de căldură care trebuie să fie din oțel inoxidabil pentru economia energiei și rezistență în timp. Dacă se achiziționează o centrală termică Viessmann, aceste componente nu numai că sunt de bună calitate, dar beneficiază de inovații speciale, menite să îmbunătățească eficiența în timp a centralei murale.

4.Prețul

Există multe promoții și multe centrale care costă foarte puțin. Nu este cazul să mergeți pe acest criteriu. În primul rând pentru că siguranța trebuie să fie în prim-plan și, în al doilea rând, centralele care costă puțin au componente de proastă calitate care se vor reflecta în consumul mărit, deci facturile mari la gaze și în întreținere (costurile dese cu service-ul). Puteți lua centrale termice ieftine dar de calitate, urmărind promoțiile marilor producători și având costuri mici pe termen lung. Studiile și practica au reliefat, de fiecare dată, că o centrală cu un preț de achiziție mic a generat costuri pe durata vieții de minim 4 ori mai mari decât o centrală de calitate, cu cost de achiziție corect.

Instalarea și întreținerea

Instalarea centralei termice trebuie făcută de către o firmă autorizată în domeniu. Spre exemplu, dacă luați o centrala Viessmann, punerea în funcțiune o să fie făcută de către un service autorizat de cei de la Viessmann România. La o distanță de 2 ani se face o revizie tehnică, practic, un tehnician verifică parametrii de funcționare a centralei.

Calendar înscriere CLASA PREGĂTIOARE 2018-2019. Noutăți în debutul școlar al copilului tău... 5 motive pentru folosirea tavanului fals...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
X Factor sezonul 11, 23 februarie 2025. Pantaleo Fabrizio Tritto a interpretat piesa „I put a spell on you” Duminica, 23.02.2025, 20:55
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Rezultate Loto azi, 23 februarie 2025. Numerele câștigătoare la Tragerile Speciale Loto de Dragobete
Zodii care își găsesc iubirea de Dragobete. Nativii care au parte de atenție și afecțiune Catine.ro
A fost reținut al patrulea suspect în cazul furtului tezaurului dacic de la Muzeul Drents. Ce au declarat...
Casa celebrei actrițe Angelica Rivera a fost prădată de hoți. Ce lucruri de valoare i-au fost furate Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Ucraina cedează în fața lui Trump și anunță negocieri privind resursele sale naturale. Ce participație... Libertatea.ro
Întoarcerea NATO la granițele din 1997, pastila greu de înghițit pentru Occident. Ce ar însemna asta pentru... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Suma URIAȘĂ pe care Melania Trump o va câștiga din documentarul Amazon despre viața ei. Când va fi lansat... Elle
Alina Sorescu și-a luat fetițele și a plecat în vacanță, după ce divorțul s-a încheiat oficial. Ce... Spynews.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?” BZI
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou inedit i-a oferit BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale HelloTaste.ro
Tripadvisor: Cele mai bune plaje din lume pentru vacanța din 2025. Prima în top este într-o destinație preferată... Antena3.ro
Elon Musk vrea să distrugă Stația Spațială Internațională mai devreme decât era planificat. Când o vrea... useit
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Noroc la bani: O zodie va avea o mare surpriză financiară până pe 1 martie 2025 Jurnalul
Uimitor! De ce au nucile formă de creier? Îți păstrează mintea tânără și activă! Kudika
Horoscopul chinezesc săptămânal. Zodia care are mari şanse să avanseze în carieră, vor veni şi bani Playtech
Cum s-a transformat Laura Vicol dupa 10 zile in arest. Blonda intotdeauna aranjata, de nerecunoscut: «Cearcane... Redactia.ro
Alina a plecat din Bucureşti şi a deschis o afacere inedită în inima Bucovinei. A mutat ţara lui Moş Crăciun... Observator
Ce este varicocelul, boala care afectează unul din cinci bărbați. Ce simptome are și cum se tratează MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi! ProSport
Ora de vară 2025 | Se mai schimbă ora în România? Lista țărilor care au renunțat la ora de vară Gandul
Diana Chelaru a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 13 ani de la retragerea din gimnastică CanCan
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă DeParinti
Justin Bieber a împărtășit o rugăciune în care se vorbește despre maturizare, după ce și-a îngrijorat... ZUTV
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați UseIT
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x