Antena Căutare

Cutremur puternic în România! Ce magnitudine a avut seisemul care a zguduit țara în ziua de duminică

A fost cutremur de 3,6 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs în ziua de duminică la ora 11:53, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, anunță Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Galerie
Cutremur puternic în România | shutterstock.com

Cutremurul a avut loc la adâncimea de 122,7 de kilometri de kilometri şi a fost resimţit de mai mulți locuitori. Seismul s-a produs la 55 km nord-vest de Buzău, 59 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 61 km est de Braşov, 65 km vest de Focşani, 71 km nord de Ploieşti şi 99 km nord-est de Târgovişte., potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citește și: Metoda prin care se poate vedea declanșarea unui cutremur cu ajutorul animalelor: "În România noi avem nişte peşti"

A fost cutremur de 3,6 grade pe scara Richter duminică, în România

Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au revizuit la 3,6 magnitudinea cutremurului produs duminică dimineaţă în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, precum şi adâncimea la care a avut loc şi distanţa faţă de cele mai apropiate localităţi de epicentru.

Articolul continuă după reclamă

De la începutul acestui an, în România s-au înregistrat peste 30 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,3 pe Richter. Anul trecut, cea mai puternică mişcare tectonică, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri, potrivit Agerpres.

În ziua de 05 Februarie 2024, la ora 09:59:05 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.7, la adâncimea de 21.8 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 17km E de Focsani, 57km NV de Galati, 64km S de Barlad, 65km NV de Braila, 74km NE de Buzau, anunță INFP.

Citește și: Cum afli dacă locuința ta este sigură în caz de cutremur. Detaliile pe care trebuie să le urmărești, dezvăluite de specialist

Avertizare de la experți! Ce prevestesc seismele repetate și de mică intensitate

Experții trag un semnal de alarmă în ceea ce privește frecvența cutremurelor, dar și intensitatea scăzută a acestora. Ce prevestesc cutremurele mici și dese?

Experții susțin că o serie de cutremure minore pot prevesti un seism devastator. Această serie de cutremure mici nu are capacitatea să elibereze energiile de sub pământ care ar putea să erupă într-o zi.

Cutremurele sunt generate de mișcarea plăcilor tectonice, iar atunci când se manifestă cu violență, cutremurele se pot transforma în catastrofe, afectând sau chiar distrugând orașe întregi porovocând moartea a mii de oameni.

Cutremurele de intensitate mică, așa-numitele seisme "tăcute", dureaza zile, săptămâni sau chiar luni de zile, până când eliberează întreaga energie fiind infofensive, în vreme ce cutremurele majore nu țin mai mult de câteva zeci de secunde și rar depășesc un minut, dar produc dezastre inimaginabile.

Citește și: România este lovită din ce în ce mai des de cutremure. În ultimele 10 zile au fost 7 seisme, dintre care doar 2 au avut loc astăzi

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Rezultate Loto 4 februarie 2024. Report în valoare de peste 30,19 milioane de lei de lei după extragerile de duminică... Ce subiecte au picat la simulare Limba Română la Evaluarea Națională, clasa a VIII-a. Ce au avut de rezolvat elevii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x